fredag 20 augusti 2010

Stora Män

Tycker ni att Stalin var en trevlig kille? Har ni alltid haft ett gott öga till Mao? Brinner ni av längtan att betyga er kärlek till kamrat Lenin?

Kom till Montpellier!

Som första staden i Europa sedan 1989, har vi nöjet att presentera ett antal statyer, däribland två som hyllar Den Vise Ledaren i Öster samt Sovjetunionens skapare. Och som om inte detta vore nog, så levereras inom kort en bronsversion av Josif Visarionovich Dzugazjvili, bättre känd som Stalin!

Glada stunder för hela familjen utlovas! Boka i god tid! (obs: EuroDisneybiljetten gäller inte).

Och Obs igen: detta är inte ett skämt.

Georges Frêche, presidenten av regionen Languedoc-Roussillon och mångårig borgmästare av Montpellier, just det, Georges, Vår Älskade Ledare, har slagit till igen.

Han håller på att resa ett antal statyer till minne av det han kallar "Stora ledare". De Gaulle, förstås. Nasser men även Golda Meir. Churchill och Roosevelt vid sidan av Lenin. Just det: självaste Vladimir Ilytj. Detta måste vara första gången man reser en Leninstaty sedan 1989. Goda nyheter för alla nedlagda Leninfabriker i Östeuropa! Ett yrkeskunnande som åter kommer till användning! Det sätter onekligen Montpellier på kartan, särskilt som även Mao hyllas och Stalin (!) är påannonserad.

Invändningen att dessa stora ledare gjorde sig skyldiga till ett och annat massmord viftar han bort. Det är deras "goda" perioder han vill hylla. Hitler då? Många tyskar var nöjda med honom i början, han byggde ju autobahn, skapade jobb åt alla och pussade tiotusentals småbarn. Den sidan av Führern är kanske värd att hyllas med en liten näpen staty, mellan Gandhi och Luther King?

Man undrar om det inte helt enkelt är publicitet den gode Georges är ute efter. Kanske ännu en kupp för att få franska media att skriva om Montpellier. I så fall har han lyckats. Än en gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar