fredag 6 augusti 2010

La Grande Motte

La Grande Motte ligger på en udde, en landremsa ett par hundra meter bredd, mellan hav och lagun. För så ser Languedockusten ut i långa stycken: man kommer inte direkt ut i havet utan att först passera en lagun, det vill säga en sjö som har vattenkontakt med havet. Mellan lagunen och havet: landremsan. Och på ett stycke av landremsan, dryga milen från Montpellier, bestämde sig beslutsfattarna på sextiotalet för att bygga en STOR semesterort.

Innan dess fanns bara mindre badorter, som mest lockade lokalbefolkningen. Runt Montpellier hette de Palavas, Le Petit Travers, Maguelone. Anspråkslösa stränder dit familjerna begav sig medelst företrädesvis Le Petit Train de Palavas, ett minne blott nu men som i flera decennier forslade badsugna Montpellierbor till stranden på somrarna. Lite som badbussarna i Stockholm en gång i tiden.

Men på sextiotalet, De Gaulletiden, fattade man beslutet att bygga en stor badort vid Languedockusten, en med "rayonnement national", som skulle locka turister på riksnivå alltså.

La Grande Motte fyllde fyrtio i fjol. Hånad och bespottad under 70- och 80-talet, en sorts Skärholmen-sur-mer, har den överlevt med hälsan ändå. Sextiotalsplaneringen var inte så dum ändå, visar det sig. Gott om grönområden, lummiga alléer, trevliga restauranger i alla prisklasser med havsutsikt: den fyller sin funktion som man säger. Man kommer nära havet och all nödvändig service finns där. Inga vackra omgivningar direkt, men hav och strand, det finns så det räcker och blir över.Omgivningar förresten: jag är orättvis nu, för lagunen finns inom räckhåll och där finns det mycker för fågelskådaren och fiskaren. Röda flamingon bland annat, eftersom detta landskap är en föraning om den mycket nära liggande Camargue, med sina skära storkfåglar och vilda hästar. Och så ett fint naturreservat där man kommer mycket nära våtmarkerna.

Det är inte för intet som La Grande Motte har en växande åretruntbefolkning. Det går utmärkt att bo här och jobba i Montpellier eller Nimes. Även om många som bor här är pensionärer.

4 kommentarer:

 1. Så intressant, jag har aldrig hört talas om Skärholmen-sur-mer!
  Tänk - samtidigt som du upplyser och roar med den här bloggen, så skapar du en slags dagbok på köpet.

  SvaraRadera
 2. Jag har aldrig haft blogg förut men det är faktiskt givande. Om inte annat ett sätt att tvinga sig att skriva regelbundet.

  SvaraRadera
 3. Fann din blogg vi Brev fr Servian. Underbart att läsa om Langeudoc som vi blev så förälskade i. Besökte Beziers för första gången i våras o återvände för ett par veckor sedan med vänner som blev lika förtjusta som vi. Har bilat runt o upptäckte just detta "Skärholmen-sur-mer". Vi kunde inte få ihop detta enorma komplex med omgivningen, men tack vare dig har vi nu fått förklaringen :D.

  Fortsätter med glädje att följa din blogg.

  SvaraRadera
 4. Roligt att någon har glädje av mina skriverier. Languedoc är väldigt fint, men Sörmland är inte fy skam det heller... :-)

  SvaraRadera