tisdag 3 augusti 2010

Frågesport: de rätta svaren1. Varför spelar Holland i orangedräkter när deras flagga är blåvitröd?

Därför att kungafamiljen heter så: Orange-Nassau.


2. Varför Orange-Nassau och inte Turquoise-Nassau eller Blue-Belgian?
Någon hertig av Nassau ärvde på femtonhundratalet furstendömet Orange. Orange är en stad i Provence som ligger norr om Avignon, i Rhonedalen. Den tillhör inte längre någon holländsk ädling utan införlivades med Frankrike runt 1700 och de enda holländare man ser där idag är turister, av vilka några övernattar där på väg till Spanien.

Om någon undrar varför staden heter som den heter så beror det inte alls på att man där skulle odla apelsiner utan det är en förfransking av det latinsk-galliska Arausio som väl betydde liten höjd, djup dal, våt fläck eller något liknande för det är ungefär vad gamla galliska namn brukar betyda.


Staden är beryktad i Frankrike för att ha styrts i rätt många år av ett främlingsfientligt parti. Vilket inte hindrar att den är sevärd, främst för sina romerska kvarlämningar: en magnifik triumfbåge och en teater(se bild). Och det är inte jag som säger det, det är Unesco: dessa monument är klassade "världsarv".


3. Och när vi ändå håller på, varför spelar Italien i blått, en färg som finns lika lite i deras nationalflagga som orange i den holländska?
Även där finns monarkin inblandad. Italien hade kung en gång i tiden, av huset Savoia. Husets färg var blå. Familjen kom ursprungligen från landskapet Savoie, som idag tillhör Frankrike.

Säg sedan att man inte lär sig något genom att resa!

1 kommentar: