söndag 15 augusti 2010

Om heliga kungar

Det finns två typer av franska städer: de som uppstod av sig själva och de som grundades av något potentat, som romerska kejsaren eller Frankrikes konung. Aigues Mortes tillhör den senare typen, grundad av Louis IX, en kung så otrolig snäll att han heligförklarades och fick heta Saint Louis (det är han som står staty på bilden). På den tiden kunde man både dra igång korståg för att slå ihjäl turkar och tvångsförvisa judarna från ens rike och ändå anses snäll. Nåja, en och annan god handling hann den gode Ludvig med mellan sina illdåd. Låt oss säga att han var verkligen snäll men mest mot sina religionsfränder. Bättre än ingenting.

Den helige Ludvid grundade Aigues Mortes just för att han behövde en hamn för att få iväg trupperna som skulle till det Heliga Landet och befria Kristi grav från de otrogna. Vad var det för fel på Marseille, kan man då undra. Jo, den tillhörde Charles av Anjou, kung av Neapel. Men Agde då? Tyvärr: hertigen av Toulouse hade redan lagt beslag på den.

Vad märkliga kartorna måste ha sett ut på den tiden, hur klarade folk av att orientera sig?

Montpellier hade visserligen en hamn, men även den staden tillhörde en annan kung än Ludvig, i det här fallet den av Aragon (jo, Montpellier var "spansk" på den tiden, men det är en annan historia).

Men om man nu prompt skall ha en hamnstad, varför inte göra det enligt konstens alla regler och grunda den alldeles vid kusten?, undrar kanske den som tittar på Google Maps. Staden ligger ju flera kilometer från Medelhavet. Svaret är inte att Saint Louis var korkad utan att kustlinjen förändrats sedan medeltiden och gjort Aigues Mortes till en inlandsstad. En sorglig historia som hade dock det goda med sig att staden stannade i utvecklingen och står att beskåda idag ganska exakt som den var då den grundades. Precis som Brugge i Flandern.


Aigues Mortes har sin ringmur kvar. Husen till vänster ligger på fel sida om muren och hade nog satts i brand av fienden ifall de funnits på den tiden. Samme fiende hade troligen snott alla parkerade bilar, eller i alla fall alla som hade passerat "le controle technique" (bilbesiktningen).

2 kommentarer:

  1. Din blogg är klart beroendeframkallande!
    Jag har glömt sätta upp den i länklistan, men nu gör jag det bums.

    SvaraRadera
  2. Snällt! Jag har kollat lite på din blogg och skall också länka till den, så fort jag fattat hur man gör...

    SvaraRadera