lördag 21 augusti 2010

En lördag på marknaden

Ingen Frankrikeblogg med självrespekt kan i längden undgå att behandla ämnet "marknader", "le marché". Marknaden, där man kan handla frukt, grönsaker, ostar, är ett kondensat av det som gör Frankrike attraktivt. Visserligen finns det marknader i alla länder men det är något speciellt med franska marknader. I varje fall har jag alltid hört det.



Dags nu för lite frukt och grönsaksporr! Dignande diskar med mogna meloner, saftiga tomater, stiliga vitlöksflätor, välfriserade salladshuvud... Allt ni alltid velat se i matväg men aldrig vågat... Nakna morötter, persikor med fjunig hy, styva gurkor, champinjoner i utmanande poser, you name it! Och faktum är att jag idag, när jag tog mig till marknaden, hade för en gångs skull kameran med mig.

Ända sedan jag kom hit hade jag tänkt sluta handla på snabbköp och gå till marknaden i stället. Vad är det för poäng med att bo i Frankrike om man ändå fortsätter att handla som på Ica? Jag såg framför mig hur jag gick runt bland stånden, slängde några ord med säljarna, klämde på melonerna med konnässörmin och gick hem med fulla kassar av det bästa medelhavsregionen kan uppbringa.

(En annan drömbild var att köra runt på landsbygden och, när en skylt dök upp där det stod "Vinkällare. Dégustation", parkera och lasta bilen med en låda gott vin. Inget fel på Systemviner men där har jag aldrig köpt en hel låda. Det är något speciellt med att frakta hem en hel låda och inte en ynka flaska...Bygga upp en egen vinkällare med viner från regionen. Den drömmen föll på att jag inte hade någon bil. Men nu har jag precis skaffat en så att, snart, kanske...)


Drömmen var att handla på marknaden som sagt. Men i verkligheten fortsatte jag att gå till Carrefour, Intermarché, Lidl eller vad de heter. Jag insåg att jag helt enkelt inte visste hur man handlade på marknaden. I Stockholm gick jag sällan till saluhallen, bara om jag behövde något som bara fanns där. Annars tyckte jag det var så bekvämt med Konsum eller Vivo.

Man väljer precis det man vill ha, slipper kontakten med bekäftiga säljare och, är det bara en tomat man behöver så stoppar man den i plastpåsen och räcker fram den till kassörskan utan att skämmas; henne kvittar det om det finns en tomat eller ett dussin i påsen. "Tre och femtio tack", så är saken biff.

De vänner jag hunnit skaffa här förundras över detta. Att gå till marknaden är det bästa de vet. Jag trodde dem. Men fortsatte att göra min proviant på snabbköpet. "Någon gång skall jag ge mig in på det", tänkte jag. Men det blev inte av.

Så att, idag gjorde jag slag i saken. Lördag, Marché des Arceaux är i full gång. Tio minuters promenad hemifrån. Les Arceaux är en akvedukt byggd på 1700-talet, en mindre kopia av romerska Pont du Gard. Under akvedukten hålls marknaden, två gånger i veckan.
Jag lärde mig efter ett tag att man inte är tvungen att köpa ett dussin av varje vara, även här kan man ta bara två citroner eller en liten getost om det är vad man behöver. Och att säljarna är alltid (nåja, för det mesta) trevliga och svarar gärna på frågor.

Jag håller också på att lära mig att köa tålmodigt inför varje stånd. Tidsmässigt är det naturligtvis rena slöseriet: på Konsum köade jag bara en gång, här blir det fyra-fem köer. Men man får tillfälle att kolla vad de andra väljer och får idéer. På oststånden till exempel frågade någon om Comtéost; försäljerskan gav kunden en smakskiva och även vi andra i kön fick smaka.

Väl hemma insåg jag att det ligger något i det alla säger: att kvaliteten är bättre på marknaden. Jag hade alltid hört det där med skepsis ("Bättre än Hemköp? Hur kan det vara möjligt?"). Men dessa tomater smakade något helt annat än Lidl-tomater. Man undrar om det är samma art. Och osten, en rund fårost från Aveyron kallad "pérail", har en mycket personlig smak, ojämn men ändå god, något man aldrig möter hos industriostar.

Sålunda tilldrog sig besöket och efter att ha kånkat mina inköp (som även innefattade ett par vinflaskor, också av lokalproduktion) kunde jag stolt lägga upp dem på diskbänken och föreviga dem, bloggläsarna till fromma.

1 kommentar:

  1. Jag som älskar att handla på matmarknader sitter här och ändrar färg från rosa till ljusgrön. Tänk att kunna handla så två ggr i veckan. Lyckans Comté! Du blir snart fena på marknadshandel ska du se.

    Nu har jag klickat på varenda bild, och dreglat...och så har jag fnissat åt beskrivningen av matporren ;)

    SvaraRadera