onsdag 11 augusti 2010

Sommar och sol

Och strand. Stranden är helig för Montpellierborna så här års.
Alla skall dit, och även om strandremsan är väldigt lång, cirka tjugo km, så är inte parkeringsplatserna oändliga. Och, eftersom alla vill hit i bil (hur bära annars parasol, vilstolar, picknickorg och barn?) så blir p-platserna överfulla.
Det hjälper inte att kommunen ordnar med en förnämlig och mycket tätt busservice, rena luftbron till stranden. Nej, bussarna går halvtomma medan bilvägarna är proppfulla.


Bra för oss som uppskattar kommunala förbindelser.

Men kommunen gör mer än hålla stranden ren och se till att man kan ta sig dit. De ordnar rentav med en läsesalong på stranden. Det finns en biblioteksfilial där, med ett litet sortiment böcker och tidningar för alla åldrar. Och vilstolarna, tio meter från havet, är sällan tomma. Fransmännen är ett läsande släkte.

Sedan finns paillotterna, som är (ibland) lyxigt inredda baracker där man kan både dricka, äta och lyssna på musik. Samt sola förstås. De kan vara trevliga, när musiken är på en anständig nivå, men de är aldrig billiga: en cola som i stan kostar 2 euro går här på 3,50.

Mycket barnfamiljer i stranden och franska barn går aldrig i solen utan sina små solglasögon. Kanske är det likadant i Sverige fast jag kan inte minnas det. Det är sant att solen är starkare här.

1 kommentar:

  1. Tror aldrig jag har sett en unge med solbrillor i Sverige.

    SvaraRadera