söndag 4 september 2011

Tomaterna anfaller!

Äntligen 4 september! En stor dag för alla tomatintresserade: det är nämligen idag som Den Årliga Tomatfestivalen äger rum!


Notera det i era agendor, email-kalendrar och smartphone-almanackor så att ni inte missar det nästa gång: fjärde september var dagen. Var? I Clapiers, alldeles intill Montpellier.
På denna dag förevisas de präktigaste exemplaren av arten Solanum lycopersicum, samt avhandlas olika högangelägna ämnen: Tomaten i den romerska civilisationen, Finanskrisen och tomaten, Tomaten och Kants metafysik. Visste ni att det var en tomat som Newton såg falla och inte ett äpple? Jag behöver knappast påpeka att det var också en tomat som Wilhelm Tell delade itu med en pil (eller krossade kanske), samt att den förbjudna frukten som Adam inte kunda låta bli att sätta tänderna i, var inte ett äpple utan.....just det, en tomat.

(Flera läsare har hört av sig  för att påpeka diverse felaktigheter i förra paragrafen. Redaktionen arbetar febrilt med att rätta till det).Sant är däremot att producenter från hela regionen samlas och förevisar dussintals sorters tomater: Alaska Wonder, Black Prince, Deutsche Fleische, Frisco Fog, Gold Nugget, Grushovka, Malinowy Henryka Hybrid, Nicholaevna Pink, Mother Russia, Northern Delight, Polish Red, Perestroika, Russian Carrot, Yellow Belgium Goldie, och många fler. Inte att förglömma, en lokal förmåga: Marmande de Montpellier.

Även den tunisiska republiken har erkänt tomatens storhet.


Dagens 4 september var en regnig dag, välkommet regn i och för sig efter flera heta och kvalmiga dagar, men inget idealväder för utomhusevenemang. Ändå var vi en hel del tomatentusiaster som utmanade vädrets makter för att än en gång hylla vår favoritfrukt (grönsak??).


Jag köpte hem ett tiotal varianter, en del riktigt köttiga som jag tänker göra en tomatsås på, förhoppningsvis godare än den jag brukar göra med burktomater. Annars blir jag besviken...Här, en länk till en fransk tomatsajt där svar ges till alla tänkbara frågor om den ädla grönsaken (frukten?): http://tomatologue.free.fr/
6 kommentarer:

 1. Roligt att se alla dessa tomater i olika former och olika färger. Det påminner om en äppelutställning jag såg en gång i Rosendals trädgård. Det var otroligt att det fanns så många färger och former.
  Karin

  SvaraRadera
 2. Verkligen. Jag glömde nämna att det fanns också en sort med persikohy....lite fjuniga tomater...faktiskt.

  SvaraRadera
 3. Mums! Tomater är gott! Men inte ska du göra tomatsås på burktomater! Tomatsås på färska tomater blir godare än burktomater! Och det är ju lika lätt, om man som jag struntar i att skala dem. Jag hackar tomaterna fint bara. Och så ska såsen koka lääänge. Mums!
  heanku

  SvaraRadera
 4. Nej, det var faktiskt skillnad på burk- och naturtomater. Nästa projekt: att köpa tio kilo, koka ner dem och konservera. Men hur gör man konserver???

  SvaraRadera
 5. Man fyller väl egentligen bara burkar med de kokade tomaterna, skruvar till locket ordentligt och förvarar burkarna svalt - helst i jordkällare! Förr lade man ofta ett tunt lager paraffin överst, men det är nog överdrivet. Man kan ju också frysa det.
  Karin

  SvaraRadera
 6. Tack för tipset Karin, skall försöka.

  SvaraRadera