tisdag 13 september 2011

Salagou

Le lac du Salagou, Salagousjön, är en konstgjord sjö nära Clermont l’Hérault. Den uppstod så sent som 1969, som följd av ändrade bevattningsplaner för jordbruket i området.
Jag hade länge hört talas om den som ett underbart utflyktsmål. ”Ja ja”, tänkte jag blaserat. ”Här finns inga riktiga sjöar. Här finns garrigue, vinodlingar så långt ögat når, storslagna havsvyer. Men sjöar?” En konstgjord sjö dessutom! Sjöar skall byggas av naturen, en konstgjord sjö är som en vedbrasa på video. Riktiga sjöar är Mälaren, Vättern, Flaten, allra minst.


Och så dröjde det ett och ett halvt år innan jag till slut bevärdigade Lac du Salagou med ett besök. Jag tvingades konstatera att, konstgjord eller inte, så är det ett förtrollande ställe. Jordarten är mycket järnrik och därför röd. Terrängen är kuperad och det blir rätt imponerande med alla röda kullar runt den blå sjön. Lite övernaturligt, eller i varje fall utomjordiskt. Från Mars närmare bestämt; ungefär så ser nog badplatserna ut i den röda planeten.4 kommentarer:

 1. Vi besökte också denna sjö när vi var första gången där nere. Hamnade där via småvägarna o blev mäkta förvånad när vi senare läste att detta var en konstgjord sjö.

  Otroligt vackert med den röda jorden i omgivningarna.

  SvaraRadera
 2. Ja, där har jag varit. Man blev röd om fötterna!!
  Nä, jag har aldrig ätit GOTT på franksa restauranger, alltså, kockarna kan helt inte laga god mat! Jag brukar, lite skämtsamt, säga att matutvecklingen stannade upp med franksa revolutionen, hihi... den dess har det inte hänt något på matfronten. Maten hos Bocuse var så himla fantasilös och smakade noll! Men fru Bocuse gick omkring och småpratade med oss gäster... och personalen var pigg och framme... Och severingen typ ceremoniell...och toaletten var faktiskt anständig, men inget flott. Så det var en upplevelse. Jag tycker att restaurnagers toalett borde leva upp till rest. inredning, men hos Bocuse var det inget tjusig, men ren iaf. Så numera efter så efter alla Frankrikebesök, har jag gett upp på matfronten och koncentrerar mig på ostarna och drycken, hahahaha...
  heanku

  SvaraRadera
 3. Dubbelörn: ja, och det finns fler konstgjorda sjöar i Frankrike, t ex Lacs de Seine, som ligger 10-15 mil söder om Paris. Syftet var att förebygga översvämningar.

  SvaraRadera
 4. Heanku: OK, skall undvika trestjärniga Bocuse även i fortsättningen :-)

  SvaraRadera