torsdag 15 september 2011

Ensérune

Nu har jag fyllt ett och ett halvt år, cirka, som naturaliserad languedocien. Jag har hunnit se en hel del av landskapet, framför allt koncentrerat på de östra delarna och särskilt Montpellier, där jag bor, med omgivande departementen Herault och Gard.


Jag har sett rätt mycket men det har hela tiden funnits luckor, ställen jag åkte förbi men inte hade tid att stanna och besöka ordentligt. Nu har jag fyllt igen några av dessa luckor: sjön i Salagou, industrikolonin Villeneuvette. Och så har turen kommit till:

L'Oppidum d'Ensérune!
Inte lätt att gissa vad som kan dölja bakom det namnet, eller hur? Okej, om vi börjar med oppidum: latinskt ord som betydde bebodd eller befäst kulle. Det var på sådana kullar gallerna helst byggde sina byar, innan romarna kom till Gallien, d v s nuvarande Frankrike. Och Ensérune det är helt enkelt namnet på en by alldeles i närheten. Det hela finns inom bekvämt räckhåll från Beziers.

Hade jag kommit och bosatt mig i Languedoc ett par sekel före Kristus så hade mycket sett annorlunda ut. I brist på Montpellier, som då inte fanns, hade jag kanske bosatt mig på något oppidum, som den i Murviel, eller varför inte Ensèrune, som är en av de bäst bevarade.

Då hade jag bott bland dessa galler, som romarna beskrev som förskräckliga och blodtörstiga. Men så brukade romarna beskriva alltid sina fiender, de var nästan lika bra på att demonisera sina motståndare som George W.Bush.

I själva verket var gallerna, visserligen primitivare än romarna men därför inte några vildar. Och städer kunde de bygga, Ensèrune är ett bland många exempel. Där kan man också studera deras hantverk.
Gallerna var, om jag förstod saken rätt, ett slags kelter. Och kelterna, de höll inte bara till på Irland, som jag förut trott; nej, större delen av Västeuropas befolkning var kelter, förutom Italien och Grekland.

Sedan kom romarna som beblandade sig glatt med kelterna/gallerna. Man talar rentav om den gallisk-romerska epoken och de "nyaste" byggnaderna i Ensérune är ju i romersk stil. Byggda av galler som påverkats av den romerska byggnadstekniken och konsten. Eftersom romarna erövrade inte bara med vapenmakt: även deras mer avancerade teknik och kultur anammades av de besegrade (även där ser jag en parallell till det amerikanska imperiet). "Jävla romarna, jag hatar dem! Men, vilka badhus de har! Och deras vin är godare än vårat. Om jag blir officerare i deras armé, kan jag få åka till Rom tro?"

Och efter romarna kom "barbarerna" från öst: diverse germanska folk som gotherna och till sist frankerna, som gav sitt namn till landet.

Dagens fransmän är alltså en blandning av kelter, romare, västgother och franker, för att inte tala om de senare invandringsvågorna från Spanien, Nordafrika, osv, osv, osv.

2 kommentarer:

  1. Men har jag vart där? Är det där cirkelfälten syntes från befästningen?
    heanku

    SvaraRadera
  2. Just det! Så att du har nog varit där.

    Jag tänkte skriva lite om cirkelfälten också. I morgon hoppas jag. Trevlig helg!

    SvaraRadera