söndag 5 juni 2011

Vin


Är det något Languedoc inte lider någon brist på så är det vin. Så fort man lämnar staden så tar vinodlingarna vid. Inga vete- eller majsfält här, ingen rips och ingen raps. Bara vinstockar så långt ögat når. Med jämna mellanrum dyker det upp skyltar med domännamnen och så de magiska orden ”Dégustation et vente” (vinprovning och försäljning). Domaine Puech-Auger, Domaine Souyris, Domaine de Mayrac, de Castan, de Familongue, med mera, med mera, med mera.

Står det dessutom: ”Öppet”, så är det bara att köra in, parkera och ringa på dörren. Ägaren eller ägarinnan är oftast vänliga och mycket intresserade av att förklara vilka viner de tillverkar, hur och varför. Så får man provsmaka ur några välvalda buteljer och spotta ur eller svälja, allt efter behag. Naturligtvis förväntar sig den vänlige vinbonden att man inte skall lämna lokalen tomhänt, men man behöver inte köpa mer än ett par flaskor för att han/hon skall bli nöjda. Men de flesta fransmän köper minst en låda.

Det är betydligt trevligare att handla vin på detta sätt än på Monoprix, Carrefour och allt vad livsmedelskedjorna heter. Det är sant att urvalet blir mer begränsat än på Systemet: bara ett tiotal sorter. Men säg den systembutik som låter dig provsmaka innan du köper… Och så känns detta inte som att "åka och handla sprit" utan mera som en kulturhandling...

Vinfestival i Montpeyroux

Languedocvinerna hade länge dåligt rykte: kvantitet före kvalitet. Men sedan ett par decennier tillbaka har man gjort stora ansträngningar att höja kvaliteten och idag hittar man riktigt goda viner här, i klass med de bästa i Frankrike, om än med mindre status än Bordeaux och Bourgogne.

Mest är det den röda varianten och de vanligaste druvsorterna är grenache, cinsault, carignan, mourvèdre. Bland de vita är det de söta muskatvinerna som är mest kända: ”vins doux naturels”, det vill säga att sötman kommer inte från tillsatt socker utan utvecklas naturligt i druvan som får mogna i stocken extra länge innan den plockas. Muskatvin är det vanligaste ”aperitif”, till skillnad från Provence där det anisliknande ”pastis” regerar ensam. Men muskat är också utmärkt som dessertvin. De mest kända områden är Frontignan, Mireval, Rivesaltes.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar