söndag 29 maj 2011

Tempelriddarnas byar

Vart man än går i Frankrike stöter man på Tempelriddarna. Överallt syns skyltar, stora eller små, som uplyser om att ”detta var riddarnas kyrka” eller ”denna egendom tillhörde riddarna”.
Tempelriddarna (l’Ordre du Temple) var en militärorden grundad på 1200-talet. Templet ifråga låg i Jerusalem, som Europas kristna nyss erövrat från turkarna (se Korstågen). Tempelriddarna har
inget att göra med nykterhetslogen med samma namn, grundad på 1800-talet.

Det speciella med ”les Templiers” var att de var inte bara krigare utan även munkar. Orden bildades för att skydda pilgrimer på väg till Jerusalem men deltog också flitigt i korstågen.

För att finansiera deras verksamhet hade de ett stort ekonomiskt nätverk runtom i Europa. De ägde gårdar och annan näringsverksamhet lite överallt.


Att de är så mytomspunna idag beror nog på deras tragiska slut. I detta liknar de katarerna, som de för övrigt inte hade något med att göra men som även de är föremål för alla möjliga spekulationer. Tempelriddarna hade blivit mäktiga och Frankrikes kung ville gärna bli av med dem och på kuppen lägga beslag på deras rikedomar. Han lyckades övertala påven att heresiförklara orden. Därefter blev deras högsta ledare brända på bålen, som kutymen var på den tiden. Orden försvann och deras egendomar gick till Frankrikes kung eller till en konkurrerande orden: Johanniterorden, idag mera känd som Malteserorden och som styrde ön Malta i ett par sekel.

La Couvertoirade, i Larzacplatån, är en av byarna som Tempelriddarna ägde och där vete odlades och får föddes upp. Än idag kommer många goda fårostar härifrån och även Roquefortosten har sin hemvist i dessa trakter. Det finns flera liknande byar i denna lilla region, kallad Rouergue (departementet Aveyron), bara femtio minuters bilresa från Montpellier. Jag har ännu inte lyckats ta reda på namnets betydelse, bara det att på occitanska hette La Cobertoirada.

Byn har 25 invånare och de är alla hantverkare eller näringsidkare som lever på turismen. Utanför murarna bor ytterligare 25 bofasta. Perfekt för den som avskyr stora folksamlingar med andra ord, och det finns faktiskt inkvarterinsmöjligheter. Bland annat en sorts vandrarhem (gîte) som även erbjuder enkelrum (45 euros natten inkl frukost). Landskapet är idylliskt, detta ligger på en högplatå 800 meter över havsnivån. Idealiskt på högsommarn kan jag tänka mig, när hettan är som värst i Montpellier, nära kusten. Och gott om fotvandringsstigar.
Gott om strövmöjligheter på Larzacplatån

En annan idé är att ta La Couvertoirade som bas och sedan besöka de andra byarna som tillhörde Riddarna en gång. Turistbyrån har gjort i ordning förslag till rundturer i Les Villages Templiers et Hospitaliers de l’Aveyron.

En malteserriddare
Till skillnad från andra medeltida byar eller städer är La Couvertoirade pietetsfullt restaurerad och turistexploateringen är diskret och smakfull. Man känner sig inte tvingad att konsumera utan invånarna är vänliga oavsett om man köper hantverk, kontrakterar guidade turer eller nöjer sig med en promenad i gränderna.

3 kommentarer: