onsdag 22 juni 2011

La Fête de la Musique


21 juin varje år firas i hela Frankrike Musikfesten. Den dagen spelas musik överallt, särskilt på kvällen. Det är allt från professionella orkestrar till glada amatörer och repertoaren varierar från barockopera till rap, men mest är det populärmusik.

Idén lär komma från Mitterrands kulturminister Jack Lang, och den firades för första gången 1981. Åsikterna om La Fête de la Musique varierar: de unga gillar det, de äldre är mer tveksamma, särskilt till de högdecibelliga uppträdanden som varar till midnatt, eller längre.

Hur som helst så är gatorna fulla med glada människor och barerna gör strålande affärer; var och varannan musikälskare promenererar omkring med en ölmugg i näven och efteråt har gatsoparna mycket att göra.

Själv hade jag turen att komma in på innergården av en av de många palatserna i innerstan (Hotel de Cambacères heter det, vid Place de la Canourgue), där flera grupper avlöste varandra. Mest var det klassiskt där, särskilt imponerande var en soprano, Marie-Pierre Desnoyaux, som ackompanjerade sig själv i pianot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar