Ett torg i Carpentras |
Idag finns ingen påve där så långt ögat når, men de vackra palatserna finns kvar och staden lever upp i juli, när hela teaterfrankrike flyttar hit för en månad.
Klostret i Cavaillons katedral. |
En mycket välbevarad romersk triumfbåge i Orange |
Jag var mycket intresserad av att bestiga Mont Ventoux, tills jag fick reda på att en stor del av tiden går man på småstenar. Gå långa avstånd på småstenar tillhör inte mina favoritsysselsättningar så att jag satsade på en annan, mindre krävande fotvandring. Vi fick inte samma underbara utsikt från toppen men det var fint nog ändå.
Vildmarken ("garrigue") och vinodlingarna ligger här om vartannat, något typiskt just för Provence |
För att återgå till regionens historia: i och med franska revolutionen så förändrades traktens status. En del ville ingå i franska republiken, andra förbli Frankrikes lilla Rom och ytterligare en falang förespråkade en fri republik med påven som statsöverhuvud. I så fall hade Le Comtat blivit en sorts Andorra eller San Marino. Men de som ville bli fransoser vann och idag heter Le Comtat "le département du Vaucluse".
Precis som i övriga Sydfrankrike talade man vid denna tid occitanska eller provençalska till vardags. Men eliten språkade redan då på franska.
Från det ena till det andra: Orange, som jag redan skrivit om i en tidigare post, har rykte om sig av att vara en tråkig stad. Dessutom har de haft, som en av få franska städer, en borgmästare från Front National, ett extremhögerparti. En förklaring till både det ena och det andra kan vara att här finns många militärer, inklusive främlingslegionen. Militärer skulle alltså vara dels tråkiga dels extremhöger. Vet inte om det stämmer.
Från denna by kommer Systembolagets nr 2836 |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar