tisdag 24 maj 2011

I'm a sucker for plane trees


Jag älskar plataner. Dessa träd (släktet Platanus) är oerhört vanliga runt Medelhavet, i varje fall i Frankrike och Spanien. När de är riktigt stora bildar de som ett lövtak över gator och parker. Tar man bort platanerna och cikadornas sång så försvinner mycket av det medelhavska ur gatubilden.

Planterade man Stockholm full med plataner så skulle det kännas lite som Medelhavet. Men jag läser i Nationalencyklopedin att de trivs i Södra Sverige men inte längre norrut.

På vintern är de kala och man tycker synd om deras nakna grenar. De ser ut som vädjande händer. En platan på vinter påminner om La Mano, monumentet på Katarinavägen i Stockholm.

Men tidigt på våren fylls grenarna på igen. Och de ger skugga åt boulespelare och lekande barn.

Stammarna är lättgröna, med fläckar i olika nyanser, ibland vita. När jag tänker efter så påminner stammarna om björkens, när det gäller färgen alltså. Tittar man inte så noga så kan man förväxla en platan med en björk. Men då skall man ha druckit bra mycket, om sanningen skall fram…
Jag fick nyligen reda på att plataner inte bara är vackra och lummiga, de sprider också mycket alergiframkallande pollen varför läkarna anser att de borde huggas ner ... Och så insåg jag att de finns inte bara härnere utan även i Parisgatorna. Men mindre storväxta ändå.


Vinter i Peyrouparken, Montpellier

3 kommentarer:

  1. Jag älskar också plataner, och fnittrar rakt ut när jag läser om hur man kan förväxla dem med björkar ;-)
    Allt går :-D

    SvaraRadera
  2. Plataner .... jag som letade som tusan för att hitta deras namn
    //http://www.stormpartner.blogspot.com/

    SvaraRadera