söndag 1 maj 2011

Medeltiden i Sommières


Sommières är en sympatisk liten stad i departementet Gard, nära både Montpellier och Nîmes. Hela gamla stadskärnan är medeltida, även om många hus skulle vinna på en fasadrenovering, något som Uzès, en annan stad i departementet som också har mycket bebyggelse från denna mytomspunna epok, har gjort och blivit mycket attraktivare tack vare det.

Men en dag kommer Sommières att ta itu med alla renoveringsbehov och då kommer staden att lysa verkligen. I väntan på det så ordnar man varje vår en Medeltidsfest (Fête Médiévale). Jag skall inte hävda att detta skulle göra Sommières till Languedocs Visby, eftersom medeltidsevenemang äger rum lite varstans i Europa, men stämningen är riktigt trevlig de dagarna i Sommières.

Mycket tidsriktig musik och danser och även medeltida couscous och kanske medeltida hamburgare går att avnjuta. Men allt är inte geschäft, det finns seriösare inslag som hantverkare, konstnärer och riktiga historiker.


Märkligt egentligen allt detta intresse för medeltiden överallt. Risken är att man hamnar i en schabloniserad bild av den perioden, med torn och tinnar, vackra prinsessor och trollkonster. Men i en stadsmiljö som Sommières så har även schablonerna en benägenhet att tyckas äkta.

För den litteraturintresserade så bosatte sig den engelske författaren Lawrence Durrell här, och det var här han avled 1990.

Staden ligger vid floden Vidourle och där finns en bro byggd av romarna. Eftersom det fanns en tid innan medeltiden och redan då fanns Sommières till.

På den här sista bilden syns varken prinsar eller trollfigurer à la Tolkien, men visst är den vacker, med de stora platanerna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar