lördag 23 april 2011

Aprilfiskar


Photomontage d'après une illustration sous licence Creative Commons de tpholland.

Även i Frankrike försöker man lura varandra 1 april (och inte 28 december som i spansktalande länder, sagt i förbifart). De påhitt man påträffar i pressen kallas "poissons d'avril", det vill säga aprilfiskar, av okänd anledning (okänd för mig i alla fall).

I Montpellier var den förbluffande nyheten att stadens namn skulle från och med 2012 stavas annorlunda: Monpelié. Detta för att utländska besökare skulle lättare kunna uttala det. Det skulle naturligtvis inte göras över en natt utan handla om en gradvis anpassning, p g a det omfattande omskyltningsarbetet som skulle bli nödvändigt.

I Nîmes hette det att de romerska arenorna, stadens mest kända monument, skulle målas i rosa, en färg som ansågs göra monumentet mera rättvisa. Till den blygsamma kostnaden av arton miljoner euro.

En annan aprilfisk från Nîmes var mer tvetydig: just nu pågår arbeten för att bygga en spårvagn i staden, med "Monpelié" som förebild. Men några medborgare har anmält staden för att ha satt igång arbeten utan alla nödvändiga förstudier. Enligt aprilskämtet skulle nu staden åläggas att återställa allt i samma skick som innan arbeten påbörjades. Fylla igen alla hål med andra ord, till en icke blygsam kostnad. För att sedan, när alla tillstånd hämtats i vederbörlig ordning, börja om från början.

Men jag har läst samma nyhet även när första april för länge sedan var passerad så att jag är inte säker på om det var skämt eller allvar. Till saken hör att Montpellierbor, som anser sig vara modernitetens förpost i regionen, tycker att Nîmesbor är lite gammalmodiga och inte särskilt bra på stadsplanering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar