tisdag 7 september 2010

Om krokodiler och människor


Dags för lite mer frågesport. Förra gången handlade det om Orange, nu är frågan: Vilken stad i Languedoc kallas ”krokodilstaden”?
……..

……..

Svaret några rader längre ner.

……

…….

…….

……..

Ja! Rätta svaret är Nîmes! Och anledningen till denna reptils roll i sammanhanget är ….ja faktiskt något invecklad. Så här är det: i Colonia Nemausenssis (stadens namn på romerska, d v s på latin) tillverkades ett mynt. Myntet hyllade den blivande kejsar Augusti seger över egypterna i Actium. Denna seger, eller rättare sagt Roms domination över Egypten, symboliserades av en krokodil fastbunden till ett palmträd på vilket två lagerkransar hängde. Ja, jag glömde nämna att denne Augustus var också den som grundade den romerska staden Nîmes (redan dessförinnan fanns här en gallisk by).

Detta emblem är, än i dag, stadens vapen. Dagens version är designad av ingen mindre än Philippe Starck.

Och detta är anledning, inte bara till denna fåniga frågesport utan också till diverse statyer, målningar och andra avbildningar som förevigar nämnda kräldjuret. Stadens fotbollslag kallas i folkmun också för ”les crocos”.

Det finns kanske viktigare saker att säga om Nîmes, som till exempel att den har en imponerande romersk arena, som än idag används, inte för blodiga spel eller för att mata vilddjur med människor utan för rockkonserter; Stevie Wonder spelade där för ett par månader sedan, samt ett tempel i Parthenonstil, rätt stiligt det med.

Nîmes är sedan länge Montpelliers rival i regionen. Nîmesborna stoltserar med sina gamla anor (ända sedan gallerna som sagt). Montpellieranerna kontrar med att: "Ja, men vi är i alla fall mycket större, så det så".

1 kommentar: