fredag 17 september 2010

Lodève


Det börjar kännas lite instängt i bloggen: Montpellier och bara Montpellier, med en enstaka utflykt till Ikea... Dags att släppa in lite frisk luft. Varför inte en liten resa i regionen, till exempel till Lodève, en stad på sju tusen själar fem mil från Montpellier?

Dominique, en god vän från Narbonne, tipsade om en utställning på konstmuseet där och, kultiverad som jag är, följde jag med. Vi tog bussen från Montpellier och redan från början insåg vi att gudarna såg välvilligt på vår resa: det var nämligen Internationella Kommunaltransportdagen (ja, det finns) och då var alla bussresor gratis.

Som bevis för att jag inte ljuger och att jag verkligen åkte till Lodève och inte bara hittar på detta för att fylla på bloggen, ber jag att få visa upp bussbiljetten:


Mer kalla fakta: här får man se Lodèves exakta läge på kartan:

I sinom tid skall jag visa också entrébiljetten till museet. Detta är en seriös blogg och alla påståenden, hur chockerande de än må verka, är noga underbyggda.

Nåja, staden är liten men trevlig, med en fin katedral eftersom detta har en gång varit biskopstad (det kanske den fortfarande är förresten). Och stadsstyrelsen har haft vett att satsa på kulturen som ett medel att marknadsföra sig och locka hit besökare. Det är förklaringen till att ett så fint museum som Musée Fleury ryms i en så liten stad.
Utställningen då: den heter "Från Gauguin till Les Nabis - Rätten att våga allt". "Les Nabis" var en grupp målare från slutet av 1800-talet som kännetecknades av intresse för symbolismen, japanska gravyrer och annat som gör livet glatt. De höll till i Bretagne, liksom konstnärkolonin i Pont-Aven, beroende inte bara på den vackra naturen och de, i deras ögon, primitiva sederna utan också för att det var billigt.

De mest kända bland dem var Gauguin, Bonnard och Vuillard. Edvard Munch hade nog platsat också i det gänget, tycker jag. Det är lite grann den stilen.

Nabi= hebreiska för "visionär" eller "uplyst människa".

Just det, jag höll på att glömma det: här är entrébiljetten. Hädanefter tänker jag dokumentera nogrannt alla mina utflykter, som bör snarare ses som vetenskapliga expeditioner...

1 kommentar:

  1. Fniss, jättekul och intressant inlägg...och bussbiljetten tog priset :) Så fin den var!

    SvaraRadera