söndag 12 september 2010

Alla föreningars dag


Man säger ofta att Sverige är föreningarnas förlovade land, att om man inte vill bli socialt isolerad så måste man tillhöra en förening, vad det nu må vara för syfte med den.

Kanske sant, men det gäller i så fall även Frankrike, i varje fall Montpellier. Idag söndag den 12 september ägde rum för 30:e året i rad "Antigone des Associations", alltså "Föreningarnas dag på Antigone" (Antigone är ett kvarter ritat av den Sverigebekante Ricardo Bofill.)

Och tro inte att det bara är en handfull entusiaster som lockas dit idag, när vädret snarare inbjuder till en strandutflykt. Nej, det är fullt med folk för, är det något Montpellierborna är passionerade av så är det "la vie associative", föreningsliv.

Som bevis härför ber jag att få presentera de bilderna jag tog för bara någon timme sedan:Ovan: katolsk välgörenhet vägg i vägg med La Libre Pensée, en militant ateistisk organisation med mottot "Ni Dieu ni maître".


Protestanterna får verka fritt, till skillnad mot på Ludvig den XIV:s tid...


Regionala och nationella föreningar för Montpellierborna från allt ifrån Alsace och Spanien till Skottland och Korsika.Dagens fransklektion: "fet" heter på franska "Outremangeur", alltså "överätare". Visst låter "Association d'Outremangeurs" finare än "De Fetas Förening". Notera också ordet "Anonymes"; medlemmarna vill tydligen inte skylta upp med att de är överviktiga. Och vem vill väl det?I Languedocregionen, liksom i övriga Frankrike, är det en överflöd av festivaler under sommaren. Operafestival, Jazzfestival, Balettfestival, festivaler med fotografi, viner eller arabisk kultur som tema. Men jag hade aldrig hört talas om Tomatfestivalen.


Veteranerna från Motståndsrörelsen 1940-1944.Veteranerna från Algerietkriget som tog slut 1962. Från början tyckte jag att deras emblem verkade misstänkt likt Front Nationals (extremhöger) men efter närmare googling är jag inte säker på att de är så lätt placerade politiskt.
Där kvarteret Antigone möter floden Lez möts också alla dansföreningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar