torsdag 23 september 2010

La MédiathèqueBlott Sverige svenska läsesalonger har, men i Montpellier finns det i alla fall en fransk sådan. Med stora glasfönster, är den en omtyckt plats för att ta del av senaste händelserna i Istanbul eller Clermont l'Hérault eller för att försjunka i någon djupsinnig artikel ur Le Magazine Littéraire. Första gången jag kom hit så fanns även Dagens Nyheter men den tycks ha ramlat ur sortimentet.

Läsesalongen finns på nedre planet av La Médiathèque Émile Zola. Det är väldigt ont om bibliotek i den lärda staden Montpellier; som tur är så finns det desto fler mediatek... Vad det är för skillnad på biblio- och mediatek? Ingen vad jag vet men mediatek låter modernare. Och så finns där, det är sant, inte bara böcker utan även musik och filmer att låna. Har man väl löst sitt låntagarkort (80 spänn om året), så är det fritt fram att låna och även förnya lånen på internet, precis som i Stockholm.

La Médiathèque har flera filialer, alla med författarnamn. Sålunda hyllas Victor Hugo, Federico García Lorca, Albert Camus med flera. Filmavdelningen heter inte François Truffaut utan Federico Fellini (vem har sagt att fransmännen är chauvinistiska?).

Huvudavdelningen, Emile Zola, ligger ganska centralt i en imponerande byggnad från 2000 signerad Paul Chemetov och Borja Huidobro. Arkitekturen är aningen kall skulle jag säga, men den fyller väl sin funktion och är snygg att titta på.


Som mycket annat i Frankrike, är La Médiathèque stängt måndagar så att, vill man inte bli utan sin dagliga Duras eller Derrida måste man komma ihåg att låna under helgen... Tills nyligen var det även stängt söndagar men nu, efter hårda förhandlingar med facken, är det öppet i varje fall några timmar varje söndag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar