onsdag 20 oktober 2010

Revolution!

När jag var som mest försjunken i mina meditationer över medeltiden och den romanska konsten så gör sig nutiden kraftfullt påmind: Frankrike är i revolution!Om ni alltid ångrat att ni inte var med i Paris 1968, att ni missat stormningen av Bastiljen 1789, och inte heller var på plats 1830, 1848 eller 1871 så hav tröst: den franska revolutionen går alltid i repris.

Det tycks vara så att den franska demokratin är annorlunda, att den inte ryms i något så banalt och byråkratiskt som en handfull institutioner och ett val vart fjärde-femte år som i Sverige och andra tråkiga länder. Nej, för att visa demokratins livskraft så måste det till en folklig resning med jämna mellanrum. Gatans parlament har legimitet här, på sätt och vis mer än det riktiga parlamentet.

(Sedan har de styrande i Frankrike en märklig oförmåga att förankra sina beslut och söka samförstånd. Den här halvdana pensionsreformen beslutades på några månader utan medverkan av fackföreningar och andra organisationer.)

Man kan tycka att det finns bättre sätt att uttrycka sin åsikt än att bränna bilar men "la révolution" är ändå estetiskt tillfredsställande. Det var länge sedan jag såg en så uttrycksfull bild som den här ovan, tagen på en studentdemonstration nyligen. Man har lust att gå med dem, vad de nu än skriker. De unga är upprörda: som om fyrtio-femtio år inte var nog så vill regeringen att det skall dröja ytterligare två innan de kan börja njuta av en välförtjänt pension.

Härnedan, min ödmjuka "hommage" till den Franska Revolutionära Traditionen.

Först naturligtvis "La liberté" av den store romantikern Eugène Delacroix:
Näst på tur: "Frihet eller döden", av Régnault.

"Le serment du Jeu de Paume", av David, som engelsmännen något vanvördigt översätter med "The Tennis Court Oath". Serment tror jag heter "ed" på svenska.


Medge att det är mer schvung i den än i "Ett utskottsbetänkande behandlas i remissdebatt", av okänd ;-) konstnär. Inte undra på att ungdomarna lockas mer av utomparlamentariska metoder...
Bastiljens stormas, av Jean-Pierre Houël (1735-1813).Och så skall man inte glömma att den amerikanska symbolen framför alla andra talar i själva verket franska; den är ju ett verk av Frédéric Auguste Bartholdi.

2 kommentarer:

 1. Av alla dessa bilder från olika revolutioner så tycker jag din bild av dagens revolt slår alla de andra, till och med Delacroix kända bild.
  Din bild av de unga som protesterar är värd att
  bli klassisk.
  Karin

  SvaraRadera
 2. Visst är den fin? Den har inte jag tagit, den tog jag från en tidning, hoppas de inte anmäler mig för brott på copyright...

  SvaraRadera