söndag 15 april 2012

Slottet i Portes

Imponerande eller hur? Slottet är naturligtvis från medeltiden, fast den främre delen, den som ser ut som ett skeps före, är från 1600-talet. Det syns direkt att det inte är samma stil som resten, tycker jag.

Slottet har länge varit en ruin men sedan några år tillbaka har en grupp entusiaster gett sig den på att de skall restaurera den. Det tycks finnas konflikter mellan dem och ägaren, men slottet kommer i vilket fall att öppnas för besök i maj, för första gången tror jag.  "Cevennernas skepp", som den kallas på grund av sin form, ligger cirka 600 m över havsnivån, omgiven av berg (Cevennerna, alldeles precis). Alldeles i närheten ligger byn Portes, som saknar allt intresse (ursäkta mig, alla Portesbor...)

Utsikt från slottet
Slottet är värt ett besök, även om det tar tid att ta sig dit, i alla fall om man bor nära Medelhavskusten. Och vägen går via Alès, en sympatisk före detta industristad, inte så vacker men med mycket aktivt kulturliv.

TILLÄGG:
Här, en länk till Miras blogg (Miras mirakel) där det finns fler bilder på slottet i Portes, som även hon besökt.
http://mirasmirakel.blogspot.se/2011/10/chateau-de-portes-ett-skepp-i.html

Ursprungssyftet med borgen tycks ha varit att skydda pilgrimerna på väg från Orléans, inte till Compostela för en gångs skull, utan till Saint Gilles du Gard i Camargue, där det finns en superb romansk kyrka, en  helgedom dit många vallfärdade.Se där ytterligare en koppling till La Camargue, Karin på Fox.

Abbaye (Klosterkyrkan) i Saint-Gilles du Gard TILLÄGG NR 2: gruppen entusiaster som håller på att renovera slottet, leds f.n. av Nils Pedersen, en parisare med danskt påbrå... 


7 kommentarer:

 1. Vackert! Man borde kanske ta sig dit, ridande på en Camarguehäst...

  SvaraRadera
 2. Hej och välkommen tillbaka från Istanbul! Cirka 10 mil från Camargue, bör gå på sex timmar med hästbyte i Alès... :-)

  SvaraRadera
 3. Åh! Där var vi i september! Och missade slottsfören! http://mirasmirakel.blogspot.se/2011/10/chateau-de-portes-ett-skepp-i.html

  SvaraRadera
 4. Oj, verkligen imponerande och en märklig skeppsform på byggnaden!

  SvaraRadera
 5. Mira: tänk vilket sammanträffande... Jag har tillåtit mig att länka till din blogg så att andra skall ha gkädje av dina fina bilder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara roligt! Också kul att se hur olika man kan se på saker och ting. Som vi som helt missade den häftiga fören...

   Radera
 6. Chris: ja, och det tycks vara uteslutande dekorativt, inte motiverat av försvarssarkitektonisk synpunkt alltså. På den tiden kunde man kriga vackert menar jag ;-)

  SvaraRadera