måndag 29 augusti 2011

Beziers, än en gång

Vy från floden Orb: högst upp, la cathedrale.
Igår söndag åkte jag till Beziers. Det är en av "storstäderna" i Languedoc-Roussillon, vid sidan av Narbonne, Nimes, Perpignan och Montpellier. Om Beziers är nummer två, tre eller fem skall jag låta vara osagt. Det är en stad på runt hundra tusen gissar jag.

Beziers har ett oförtjänt dåligt rykte: jag har aldrig hört någon säga något positivt om den. "Det är en högborgerlig stad där det inte händer någonting". "Nerdekat och förslummat", anser andra. Sanningen ligger någonstans mittemellan antagligen...Nej, det var ett dåligt skämt.

Staden hade sin storhetstid runt 1870-1910. Det var då parisarna ökade dramatiskt deras konsumtion av billig rödtjut som var traktens specialitet och som man numera kunde frakta dit effektivt tack vare järnvägen. Stora förmögenheter byggdes upp i Bezierstrakten och från den tiden härstammar många av palatsen, avenyerna och parkerna, Sedan kom krisen för Söderns vinindustrin. Idag syns det på sina håll, även mitt i centrum, att storhetstiden tagit slut för bra länge sedan.

Eftersom jag aldrig stannat mer än några timmar där så kan jag inte uttala mig om hur det är att bo i Beziers. Men det är ett underbart ställe att tillbringa en dag på.

lördag 27 augusti 2011

L'Occitane en Provence

L'Occitane en Suède....(Norrmalmstorg, Stockholm)

Jag har alltid undrat över varför butikskedjan L’Occitane en Provence heter så. De säljer parfymer, tvålar, eteriska oljor och mycket annat med anknytning till Provence och finns i sjuttio länder.

torsdag 4 augusti 2011

Anspråkslöst

Meze ligger vid Thaulagunen (Étang de Thau). Större delen av Languedoc-Roussillonkusten kännetecknas av dessa laguner, som ligger som ett pärlband av sötvattenpölar strax innanför havskusten. Om man skall från Montpellier eller Perpignan till havet så passerar man först en lagun. Lagunen är en sorts försmak av havet, en presentation om man så vill. Men jag har redan berättat om laguner i en tidigare post:

http://languedoc-frankrike.blogspot.com/2010/11/fler-bilder-fran-maguelone.html




Thaulagunen är nog den med störst ekonomisk betydelse. Där odlas ostron, i Bouzigues, en liten stad med flera fiskrestauranger vid vattnet. Man kan sätta sig där och beställa ett dussin ostron och ett glas Picpoul de Pinet, ett friskt vitt vin från regionen till ett högst humant pris.