tisdag 26 juli 2011

Le Festival de Radio France

Under julimånad varje år äger Le Festival de Radio-France rum i Montpellier med omnejd.

Radio France är alltså den franska statliga radion. Den har flera olika kanaler, alltifrån högkulturella med opera och elektronisk musik till trendiga som bara sänder rop och rap.

Festivalen ägnas i första hand musiken, särskilt klassisk men även jazz, folk och rock. En stor del av arrangemangen är gratis och även betalda konserter har humana priser. Huvudscenen är Le Corum, ett stort komplex med flera hörsalar, däribland Opera Berlioz, invigt 1988 av borgmästaren Georges Frêche.
I denna del av världen där personer har enorm betydelse, där den minst sagt färgstarke Frêche var Den Starke Mannen, så hade även Festivalen sin Store Man. Han hette René Koering, tonsättare, och betitlades Surintendent de la Musique (Musikens Överintendent).

I fjol dog Frêche, i år blev Koering av med sin post. Men Festivalen lever vidare.

Festivalen innebär också att många av franska radions program sänds, inte från Paris utan från Montpellier. En del av riksradion flyttar hit med andra ord, under ett par veckor.

Jag har stor respekt för Radio France. En radio med stora ambitioner, och den kanal som står för de allra högsta ambitionerna heter France Culture. Den sänder 24 timmar om dagen och är som ett öppet universitet. Vissa program kunde lika gärna vara direktsändningar från La Sorbonne, men de flesta är gjorda av duktiga radiomän, kulturjournalister, oftast med diplom från högskolor som Ecole Normale Superieure eller Polytechnique.

France Culture försöker aldrig sänka sig till en tänkt medelnivå hos åhörarna. Det är en radio som ställer krav på sin publik. Det gläder mig eftersom jag har alltid tyckt att det är bättre om vi lyssnare höjer oss till radions nivå än tvärtom. Det är en radio som gör sina lyssnare mer bildade och mer intelligenta.

För övrigt så håller även andra kanaler, som France Inter, en relativt hög nivå. Och det gäller även vissa program i privatradion som Europe 1.

För den som förstår franska så sänder fransk radio på Internet och de flesta program kan podcastas.

4 kommentarer:

 1. Tack för ytterligare en intressant läsestund! :)

  SvaraRadera
 2. Hej
  Jag har en länkat till din blogg om Languedoc på min egen sida. Jag har upptäckt att allt mer av mina inlägg kommit att handla om le syd de France och särskilt Herault / Languedoc som vi gillar mycket. Därför har jag döpt om min blogg till "Franska sydkusten och andra kuster" med webadress: http://stormpartner.blogspot.com/.

  Jag fortsätter att läsa och länkar gärna till din blogg om det är ok. Hälsningar Stormpartner.

  SvaraRadera
 3. Hej, självklart är det ok om du länkar. Kul att det finns andra Languedocfans...

  SvaraRadera