lördag 16 juli 2011

Galna slott

Det finns inget slott i Montpellier. Det fanns ett, som tillhörde den styrande dynastin Guilhem, men det brann ner eller förstördes för länge sedan. Men i brist på slott så har Montpellier sina "folies". Ordet beyder inte, som man skulle kunna tro, galenskap, utan har att göra med "feuilles", löv alltså. En "folie" betecknade helt enkelt ett hus utanför staden, i det gröna.
En av de mest kända är Flaugergues, som faktiskt heter "Chateau", det vill säga slott. Men det är snarare en herrgård. När jag tänker efter så finns även en annan herrgård som kallas Chateau d'O. Nåja, man får ta första meningen i detta inlägg med en liiiiiiten nypa salt...

Flaugergues kan man hur som helst besöka, och känner man inte för att gå in i själva slottet så kan man nöja sig med trädgårdarna, som är ett besöksmål i sig.

Där finns dels en fransk trädgård, anlagd på 1700-talet helt i den franska traditionen, det vill säga med tuktade buskar i geometriska mönster, dels en engelsk från 1800-talet, mycket mer vildvuxet och med diverse exotiska träd, däribland en liten bambuskog.
Typiskt franskt: ordning och symmetri.

Typiskt engelskt: naturen får fria tyglar.
Till Chateau de Flaugergues hör vinodlingar, ty här framställer man ett ”slottsvin”. Odlingarna ligger alltså inne i staden Montpellier och är antagligen de mest ”urbana” i regionen. Faktum är att de ligger bara ett par stenkast från köpcentret Odyseum, där bland annat Ikea finns.

Intill vinstockarna passerar en motorväg. I bakgrunden, ett köpcentrum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar