fredag 10 maj 2013

Massor med charm

Rocamadour
Här blir det bara bilder, av Rocamadour, Collonges-la-Rouge och Turenne, byar allihop betraktade officiellt som Charmiga och alla i närheten av Brive, i departementen Lot och Corrèze, några  i Limousin, andra i Quercy.  Jag får komplettera senare, nu går jag och lägger  mig. Gonatt!
Collonges

Collonges

Turenne

Ja, nu är det "senare" och så kommer jag med förklaringar till bilderna. Rocamadour, staden med det vackra namnet, har länge varit pilgrimsmål. Den har sin svarta madonna, liksom Montserrat i Katalonien och Częstochowa i Polen. Det märkligaste med Rocamadour är naturligtvis läget, byn har vuxit som en sorts svamp på berget. Personligen tycker jag att den gör sig bäst på avstånd. När man väl är inne (och det tar en viss tid att ta sig ner för alla trappor) så känns den rätt så komersialiserad med alla souvenirstånd och serveringar. Lite som Carcassonne eller Mont Saint Michel i mindre format. Och Rocamadour är faktiskt, efter de två sevärdheterna samt Eiffeltornet, den mest besökta turistmålet i landet, förtäljer statistiken.

Då är Collonges la Rouge betydligt trivsammare. Mycket kommers även där men byn är mindre och den röda färgen (som beror på hög järnhalt i jorden) ger den en varmare framtoning. Turenne, slutligen, har varit bas för en mäktig fransk ätt. Även Turenne ligger vackert till, på toppen av en kulle med utsikt över det leende gröna landskapet. Anledningen till läget är förstås inte att erbjuda invånarna en vacker utsikt utan att lättare kunna försvara staden.  I dagarna äger rum en omröstning om Frankrikes Charmigaste By och Turenne driver en kampanj för att försöka vinna årets tävling.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar