fredag 10 maj 2013

Brive la Gaillarde

Det får bli lite telegrafiskt, så är det när man är på resande fot, typ utrikeskorr. Brive, 50 tusen inv gissar jag. Viktig järnvägspunkt. Så långt låter det rätt tråkigt, ungefär som Nässjö. Men: Brive har också ett par vackra  medeltida kyrkor och många snygga byggnader. En typisk fransk stad utan några väldigt märkliga egenheter. Förutom stenen de använder för att bygga, vet inte vad den heter men här finns ett exempel, med svart skiffer bredvid. Skiffer finns mycket av här.

Brive är också en stor rugbystad. Rugby är en stor sport i sydvästra Frankrike. De stora lagen heter Perpignan, Toulouse, Carcassonne, Beziers, Montpellier. Och Brive.  Här en bild från ett skyltfönster:

Brive är inte en 3-stjärnig stad på Michelinguiden. Vet inte om den ens har en stjärna. Men, är ni här så kan ni passa på att besöka Charrier, på rue Majour 16. Det är en "traiteur", alltså en affär som säljer färdiglagad mat men också olagade delikatesser. Det fina med den är att man kan äta på plats, lite som Hötorgshallen i Sthlm. Man kan alltså först titta på rätterna och sedan beställa dem. Lokalen är trevlig och priserna inte alls höga.

Brive ligger förresten i departementet (länet) Corrèze, där Francois Hollande var bas innan han blev president, stackarn...

Kyrkan mitt i Brive, Saint-Martin, erbjuder en intressant lektion i arkitekturhistoria. De första medeltidakyrkor var byggda i romansk stil, med tjocka murar för att stödja de tunga halvcylindriska valven. För att inte försvaga murarna så var fönsteröppningarna små och kyrkorna alltså ganska mörka inuti.  Runt år 1100 kom den gotiska revolutionen: man började använda ribbvalv (tror det heter så), vars vikt fördelas så att murarna inte ensamma får bära den. Dessutom hade man strävpelare utanför som ytterligare stöd. Allt detta medgav bräckligare murar med stora fönster, genom vilka ljuset kom in i kyrkorummet, fönster ofta dekorerade av vitraux.

I Sydfrankrike är nästan alla medeltida kyrkor romanska. Den gotiska stilen kom från norr, från trakten runt Paris och uppfattades länge som främmande och rentav fientlig.  Det intressanta med Saint-Martin i Brive är att tvärskeppet (transept) är romansk medan själva skeppet (la nef) byggdes om i gotisk stil. Ett utmärkt tillfälle att iaktta skillnaderna mellan de två stora byggnadsstilarna.

Är man fanatiskt intresserad av ämnet så kan jag tipsa om en annan kyrka i staden Bellac, några km norr om Limoges, där man byggde till ett gotiskt skepp vid sidan av det ursprungliga romanska. Folk var inte så besatta av stilrenhet på den tiden. Allt dög...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar