måndag 2 januari 2012

Les Alpilles


Bara ett stenkast från Languedoc, på andra sidan Rhonefloden, finns Les Alpilles. Det är namnet på en liten bergskedja och på ett naturreservat men där finns, förutom vacker natur i form av kalkstensberg och barrträd, även vin- och olivodlingar. Landskapet påminner starkt om Greklands och grekerna har också varit här för några tusenår sedan.

Men det finns även intressanta städer. St Rémy de Provence är en av dem. Den lilla charmiga staden lockar turister från hela Frankrike, och inte är det fråga om massturism heller: Caroline av Monaco har bott här i flera år efter att ha blivit änka, uplyser mig en vän om. Fler berömdheter: Michel de Nostredame, bättre känd under artistnamnet Nostradamus, föddes här 1503. Och Van Gogh bodde i St Remy i ett år, under vilket han målade hundra femtio tavlor, vissa av dem mycket kända.
"Stjärnklar natt", målad i St Remy 1889

Alldeles utanför staden finns Glanum, en före detta grekisk-romersk stad. Där finns en hel del arkeologiskt godis för den antikintresserad, bland annat en triumfbåge och ett mausoleum.

Fortsätter man några kilometer kommer man till Les Baux de Provence, en högst märklig by med ett befäst slott som en gång varit säte för Baux-dynastin, ett mäktigt adelssläkt med kopplingar till både Orange (se inlägg i bloggen om det namnet) och familjen Grimaldi av Monaco. Byn, som ligger uppe på en hög kulle, är idag bebodd av endast ett par hundra invånare men desto fler dagsturister: Les Baux skall vara den mest besökta medeltidaattraktionen i Provence. Och den är definitvt värd ett besök, med sina välbevarade hus med pampiga fasader och sina trevliga uteserveringar. Och inte minst på grund av den oslagbara utsikten över Les Alpilles.

Bergarten bauxit, ur vilken aluminium utvinns, hämtade sitt namn från Les Baux, där den upptäcktes på 1800-talet.


3 kommentarer:

  1. Les Baux... Jag undrar om det var där vi var med svärföräldrarna... Nu har jag hasat runt en lång stund på Google maps för att försöka känna igen mig, men lyckas inte riktigt. Men vi säger att det var det.

    SvaraRadera
  2. Det ligger mellan Arles, Avignon och Cavaillon, ungefär. Man måste lämna bilen utanför och betala 4 euros i p-avgift, om det hjälper minnet :-)

    SvaraRadera
  3. Det var där vi var. Jag hittade gamla bilder som var omisskännligen därifrån.

    SvaraRadera