torsdag 22 december 2011

Världen går under

Bugarach ligger fem mil söder om Carcassonne, inte långt från Perpignan. En liten by som levde ett lyckligt liv helt i skuggan av världens buller och bång. Det var då det. Idag är Bugarach känd inte bara i Frankrike utan world-wide. Ja, universum-wide skulle man kunna säga.

Allt detta tack vare de gamla mayerna i Centralamerika.

En maya-profetia förkunnar at den 21 december 2012 kommer en mycket viktig händelse inträffa: slutet på en era och början på en ny.

Nu glömmer vi själva maya-texten och övergår till tolkningen den fick: den stora händelse tolkades, av folk som troligen inte förstod mayaspråket, som Världens Undergång. Det behövs inte mycket för att en del skall tro på den undergången, som annonseras ungefär vart femte år.

Och vad spelar den lilla languedocska byn för roll i detta? Jo, Bugarach ligger vid foten av ett berg som besitter speciella krafter och som anses erbjuda skydd. Med andra ord så kommer Bugarach och endast den byn att överleva Den Stora Katastrofen.

Bevis? Inga som helst. Men är man beredd att tro på världens undergång om exakt tolv månader så varför skulle man inte tro att just Bugarach skall undantas, som en nutida Noaks Ark? Man hade lika gärna kunnat välja Montpeyroux, Palavas eller, varför inte?, Björnlunda. Nu blev det Bugarach och dit flockas ängsliga människor från hela världen för att söka skydd. En del skulle föredra att gå under än att tillbringa resten av sina liv i en sån här gudsförgäten håla men, men…

Till saken hör att hela detta område, längs en linje som går från Narbonne till Toulouse, var ett starkt fäste för katarerna, på 1200-talet. Och kring katarerna florerar allehanda myter, där Heliga Berg har en viktig plats.

Byns borgmästare tror inte själv på profetian och är inte odelat positiv till ”invasionen”. Fast det är ju bra för den lokala kommersen.

P.S: bara någon mil från Bugarach ligger Rennes-le-Chateau, en annan by med mystiska vibrationer. En präst från byn lär ha upptäckt en skatt där för hundra år sedan och skatten lär finnas begravd där än i dag. Jag vet tyvärr inte mer om det men byn lär ha varit inspirationskälla till kioskvältaren "Da Vinci-koden". Vilket säger en del...

Ett snabbt koll på Internet ger vid handen att det finns en hel del litteratur om Rennes (inget att göra med Rennes i Bretagne). Bl a "The Holy Blood and the Holy Grail", av tre engelska författare. Finns att beställa från Amazon, begagnat från 2,50 euros. Jag tvivlar på att boken är värd de pengarna...

Hur som helst så har jag upptäckt att den delen av departementet Aude är en guldgruva för folk intresserade av mysterier och heliga gåtor. Personligen så tycker jag att deras viner och lokala specialiteter är en större anledning att ta sig dit... Och så de vackra vyerna förstås, heliga eller ej.

5 kommentarer:

 1. Det stod om maya och undergångstankarna i våran tidning idag. Men vilken tur du har om undergången nu kommer. Du bor ju nära räddningsberget, så dit kan du ju bege dig om ett år. Ha en fridfull och bra jul!
  heanku

  SvaraRadera
 2. Precis! Jag tänker åka dit på kortbesök om exakt ett år. Ifall att....

  Ha en god jul själv!

  SvaraRadera
 3. Jodå, världen går under men låt oss glädja oss ;)

  http://2000aldrig.wordpress.com/2012/01/13/varlden-gar-under-2012/

  SvaraRadera
 4. Haha! Jag har läst din blogg och det ligger faktiskt ett och annat i det du säger :-)

  SvaraRadera