måndag 14 november 2011

Toulouse

Jag fick tillfälle att åka ett par dagar till Toulouse och jag tog chansen, för att fly syndafallet i Languedoc. Nu ligger även Toulouse i Languedoc fast ändå inte. Krångligt? Så här är det:

När de franska administrativa regionerna skapades på 60-talet så sammanföll en del med de historiska regionerna (Bretagne, Normandie, Alsace, t ex) men andra inte riktigt. För att skapa Languedoc-Roussillon  slog man ihop det egentliga Languedoc och Roussillon, som är katalansk. Inte nog med det: man utelämnade en del av det egentliga Languedoc, nämligen Toulouse, som fick bilda egen region tillsammans med lösa bitar från andra historiska regioner.

Ur vädersynpunkt så låg i alla fall Toulouse helt utanför Languedoc denna vecka: regn i Montpellier, sol över Toulouse.

La Garonne: inte bara ett vittvin på Systemet...

Toulouse har en gång i tiden varit något av en huvudstad för Languedoc. Staden är dubbelt så stor som Montpellier. Den är känd i Frankrike som "den rosa staden", på grund av färgen på de flesta byggnaderna. Jag tror det har att göra med den lokala bergarten. I vilket fall så gör detta staden mycket säregen i Frankrike. Nice är gul, grön och rosa. Montpellier är vit och grått, liksom Paris. Nimes mest bara vit. De bretonska städerna är gråbruna. Men Toulouse är som sagt rosafärgad.

Den ligger långt borta från havet men den mäktiga floden Garonne är, som Claude Nougaro en gång sjöng, "vårt Medelhav".

Det finns mycket mer att säga om denna sydliga metropol, som dessutom är flygindustrins huvudort i Frankrike, men tills vidare får jag nöja med att ladda upp några alldeles färska bilder.
4 kommentarer:

 1. Men vilken tur att du fick komma till torra områden. Tänkte nog på dig när jag hörde om översvämningarna där nere. Och varmt och sosigt har du det också... här är det burr!
  heanku

  SvaraRadera
 2. Ja, det har varit kämpigt på sina håll, men det verkar vara samma sak år efter år, alltid är det någon flod som svämmar över. Funderar man på att bosätta sig här så bör man kolla noga att bostaden inte ligger i någon av farozonerna. Våning fyra är säkrast...

  SvaraRadera
 3. Hej, ser fram emot att se och läsa mer om Toulouse!
  Vi har inte varit där än fastän det ligger ganska nära oss här i Béziers-trakten. Det finns ju så mycket att upptäcka!
  hälsar Karin i Servian

  SvaraRadera
 4. Hej Karin! Ja, jag åkte dit via Beziers. På ditvägen genom Carcassonne, på hemvägen via Castres (och St Chinian!) för att variera. Från er tar det nog mindre än två timmar. Jag skall berätta mera om Toulouse, ja.

  SvaraRadera