lördag 1 oktober 2011

Gamla stenar i Murviel

En helg i mitten på september är det Les Journées du Patrimoine i Frankrike. Le Patrimoine, det är kulturarvet, närmare bestämt monumenten. Den helgen kan man besöka herrgårdar och palats som i vanliga fall inte är öppna för allmänheten. Den mest kända, och den som lockar flest besökare, är Elyséepalatset i Paris, där republikens president bor.

Men monumentdagarna kan också innebära gratisentré till muséer eller visning av sådant som annars inte går att se.

Jag passade på att titta på utgrävningar i Murviel, alldeles intill Montpellier. Där har det funnits ett galliskt oppidum och senare en romersk stad. Det var knappast en av de största men den hade ändå sitt lilla forum, med tempel, bad och annat som tillhörde livets nödtorft för romarna.Av detta finns bara grunderna kvar, samt en och annan mur. Den största förstörelsen orsakades av återanvändningsiver: folk kom och försåg sig av stenar för att bygga annat. Värdet av att bevara gamla monument är ett modernt begrepp.

Det enda som klarade sig undan plundrarna var det som blev täckt av jord som lössgjorts av regn och vind och gled nedför sluttningarna.

Naturen bevarade det som kulturen inte förmådde.

Under Journées du Patrimoine kom chefsarkeologen Patrick Thollard och berättade för publiken vad som blivit utgrävd under 2011 och vad nästa steg skulle bli. Utgrävningsarbete pågår endast en månad om året, eftersom de som arbetar med det är professorer och studenter på universitetet. Gratisarbete alltså till stora delar.

Det kan ta årtionden innan alla lämningar är frigjorda, och ingen vet vad som gömmer sig under två tusen års jordavlagringar.

2 kommentarer:

  1. Jisses så spännande liv du lever... alltså med spännande utflykter! Vin och kultur... det bästa här i livet! Så kul att jag får läsa allt, för här får jag ju tips om ställen att besöka vid nästa frankrikeresa.
    heanku

    SvaraRadera
  2. Det är så när man kommer till ett nytt land: allt känns nytt och spännande. Jag kanske blir blaserad om fem år... :-)

    SvaraRadera