söndag 16 oktober 2011

Birgitta i Languedoc

Den första överraskningen kom när svensk-franska Kristina och jag kom in på vinhandeln i St.Saturnin och såg en flaska med etiketten "La cuvée de Ste.Brigitte" och en liten svensk flagga på ett hörn.

Sainte Brigitte de Suède är Den Heliga Birgitta på franska.

Vi körde vidare, på väg till Pezenas, och stötte då på en liten skylt som pekade åt vänster: "S.Brigitte". Vi kunde inte motstå frestelsen och svängde dit pilen pekade. En trång liten väg bland vinodlingarna, vissna löv och endast några skrumpna druvor kvar på stockarna, som sig bör i oktober, då skörden är över.

Så kom vi till det lilla samhället med det svenskklingande namnet. Mycket riktigt fanns en kapell där med en staty av Birgitta.

Vadan denna glöd för ett svenskt helgon i denna del av Frankrike?

Svaret är att hon passerade trakten 1341, på väg till Compostela, i sällskap av maken Ulf. Troligen hälsade hon också på i Gelloneklostret i Saint-Guilhem-le-Désert, där det förvaras en relik från det heliga korset.

Hennes besök lämnade spår eftersom än idag heter stadsdelen där kapellen står Ste.Brigitte. Den tillhör den lite större staden St.André de Sangonis.

Förresten: Ste.Brigitte är en appellation controlée Coteaux du Languedoc, håller 13% och är gjort på Grenache (50%), Syrah (10%) och Mourvèdre (40%). Nio euro flaskan.

3 kommentarer:

 1. Men, så lustigt! Tack för den informationen...

  SvaraRadera
 2. Hejsan,

  finns det någon möjlighet att kontakta dig angående ett länkbyte?

  Med vänliga hälsningar,

  Anders

  SvaraRadera
 3. Hej Anders: jas2608@yahoo.com

  SvaraRadera