onsdag 24 november 2010

Pezenas portar

Pezenas är en stad som inte längre är vad den varit, det vill säga huvudstad för Languedoc. Det är sant att storhetstiden inte varade så värst länge, men under de åren hann man bygga flera pampiga hus. Inte minst portarna lockar till sig uppmärksamheten.


Det visar sig att det bor en portmakare i staden. Han heter Serge Ivorra och är ansvarig för portar i hela regionen, inte bara i Pezenas. En del har han restaurerat, andra har han snickrat upp helt och hållet, fast i gammal stil. Han har till och med ett litet portmuseum i sin verkstad på rue Montmorency i övre delen av staden, mitt emot det för länge sedan nedbrunna slottet.


3 kommentarer:

  1. Vackert! Jag gillar särskilt den där med det förskjutna perspektivet. Det är något särskilt med portar. Inte bara det där med ingång och utgång. De kan utstråla makt och härlighet, välkomnande eller avvisande. En port är som ett ansikte.

    SvaraRadera
  2. Du menar den röda, antar jag, visst är den märklig? Jo, portar har ett symbolvärde också. Minns när jag bodde på Kungsholmen och de renoverade mitt hus. Ut åkte den gamla porten som var, inte direkt vacker men i alla fall snyggare än den nya, i glas och stål. Den utstrålade något helt annat, eller snarare, den utstrålade inget allas.

    SvaraRadera
  3. Ja visst är det kul att gå runt och titta på husen. Här finns verkligen mycket fina detaljer! och inte så mycket bortstädat som i Sverige...

    SvaraRadera