tisdag 20 juli 2010

Sopor

Nu över till väsentligheterna.

Efter allt snack om döda språk, gamla ruiner och ringmurar som inte försvarar mot någon men väl försvårar biltrafiken, tänkte jag nu ta itu med vad alla i första hand vill få reda på då de läser en blogg om Languedoc:

Hur går sopsorteringen till?

Van vid att sortera i Stockholm och med en naturlig önskan om att fortsätta på samma väg i Montpellier, vände jag mig till stadens myndigheter, närmare bestämt till ett kontor som kallas La Maison de l'Agglo (agglo=agglomeration, d v s, Stormontpellier).

Var slänger man tomma yoghurtkartonger, var min fråga, liksom "Hur tar man lämpligast hand om sina avätna tonfiskburkar?". Dessa frågor lämnar mig sällan någon ro och i Stockholm hade jag lyckats komma över en utförlig förteckning på allt tänkbart avfall och det korrekta sättet att ta hand om det, utgiven av kommunen. Det är sant att jag aldrig läste det och det var en av de trycksakerna jag vid utlandsflytten utan att tveka en sekund kastade i den gröna containern för tidningar och annat papper, men det kändes tryggt att ha en sådan förteckning hemma.

Meningarna är delade om huruvida det har någon effekt på miljön, men jag tycker ändå om att sortera avfall. Det är en aktivitet som är klart avgränsad, med ett väldefinierat mål och som dessutom är socialt accepterad, ja mer än så.

Men: inga containrar i Montpelliers gator. Eller snarare: det finns containrar för glas och papper men svåra att hitta. I mina kvarter lyckades jag hitta en behändig underjordisk depå för glas men, papper? plast? metall?

Mina bekanta som jag frågade om detta gav motstridiga besked. Det var ett diffust tal om gula och gröna sopbehållare, men alltså inga sådana i mitt kvarter. Till sist fick jag rådet att vända mig till Maison de l'Agglo.

Där fick jag all nödvändig information men det som framför allt slog mig var sättet att ta emot mig: tjänstemannen och jag gick igenom min avfallsituation punkt för punkt och på ett, så att säga, mycket personligt sätt för att gemensamt komma fram till en lösning som kändes bra.

FORTSÄTTNING FÖLJER

2 kommentarer:

  1. Hej Jorge

    Ja, den dagen när man förstår hur sopsorteringen fungerar på ett ställe kan man nog betrakta sig som rejält bofast.
    När jag skulle beställa sophämtning till mitt hus på Gotland fick jag en lång meny av olika alternativ och taxor från kommunen. Jag valde en av de enklare varianterna men glömde sedan bort vad jag hade valt/kryssat för. Soptunnorna har olika färger som man behöver tolka. Att grönt betyder kompost är ju rätt självklart. Men vad är det för skillnad mellan brun och svart tunna? För att få vägledning kan man ju kika ner i grannarnas tunnor men det är ju ingen garanti för de kanske har valt en annan meny.

    Ha det bra, Åsa

    SvaraRadera
  2. Där ser man. Här har jag i alla fall förstått att plastbyttor och sådant skall man lägga i en gul påse på onsdag kväll, och igår kunde jag konstatera att en hel del grannar faktiskt gör det, tvärtemot mina fördomar.

    Fortsatt bra sommar!

    SvaraRadera