fredag 30 juli 2010

Off-topic: Avignon

Detta inlägg kommer att handla om en stad som inte ligger i Languedoc men väl vid gränsen: Avignon. Gränsen mellan Languedoc och Provence utgörs ju av floden Rhone och Avignon ligger precis vid den floden fast på "fel" sida. Fast en del av stadens förorter ligger ju i Languedoc. Det är alltså inte helt fel för en Languedoc-blogg att avhandla staden Avignon...

I dagarna avslutas den årliga teaterfestivalen, den kanske mest besökta i Frankrike och -hoppas jag inte överdriver nu- den främsta i världen. Jag passade på att Avignon ligger bara någon timmes resa från Montpellier och åkte dit.

Avignon är en enormt livlig stad under festivalen. Det finns en officiell festival, dit kända regisörer presenterar sina tolkningar av klassiker eller helt nya pjäser. Huvudscenen är Påvarnas Palats, stadens förnämligaste byggnad. För att få tag på biljetter måste man vara ute i mycket god tid.

Men det finns även en alternativ festival: Off-Avignon. Den pågår samtidigt och den utgör majoriteten av alla föreställningar. Off-festivalen är något av ett skylfönster för stora och små teatrar från hela Frankrike med omnejd och utbudet är rikt om också ojämnt.

Pjäserna kan heta sådant som "Stilövningar" och "Fallet" men även "Sexet för dummies" eller "Min rumsgranne är en slampa". Ett brett spektrum som går hela vägen från "De profundis" och "Kyrkoherde Bergs bekännelse" till "Älska med en belgare!" och "Även sjöjungfrur har ont i fötterna".

Stundtals undrar man om detta inte är en teatermässa snarare än en festival. Många småteatrar får faktiskt betala för att få vara med, ungefär som en firma måste hyra en stånd på en mässa på Globen.


Varje trupp gör reklam för sina föreställningar på de mest fantasifulla sätten. De beger sig helt enkelt ut i stan, kör en sorts trailer på gatorna där mest folk samlas, framför kaféterraser till exempel, och delar ut reklam. Något jag uppskattade är att några av dem även kommer fram och berättar på ett extremt kortfattat men innehållsrikt sätt och i -faktiskt- förtrolig ton vad pjäsen handlar om.

"En pjäs i avantgardistisk anda med ändå inte elitistisk om ett ämne som ni säkert kommer att finna angeläget." "En drift med dagens samhällsklimat och ett, ursäkta att jag säger det själv, mycket begåvat inlägg i könsdebatten."

En riktigt trevlig atmosfär och även den minst teaterintresserade blir nyfiken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar