måndag 10 maj 2010

Lite om Languedoc

Languedoc är namnet på ett historiskt landskap som omfattar en stor del av den franska medelhavskusten samt bergskedjan Cevennerna. Men förutom landskapet Languedoc så finns det även en administrativ region vars namn är Languedoc följt av namnet på ett annat landskap: Roussillon (just det, precis som rödvinet Systemet en gång hade på sin katalog).

I vilket fall så heter denna administrativa region "Languedoc-Roussillon", och sträcker sig då ända till Pyrenéerna och spanska gränsen. På östra sidan är det floden Rhône som utgör gränsen mot nästa region: PACA, som står för Provence-Alpes-Côte d'Azur. PACA täcker alltså hela kusten från Rhônefloden till italienska gränsen.

Roussillon är alltså ett landskap skilt från Languedoc även om de administrativt hör samman. En gång tillhörde Roussillon det spanska riket, ända till 1600-talet, och där talades katalanska, samma språk som i Barcelona. Katalanskan är numera nästan utdött i Roussillon, utom i en del byar.

Roussillon är alltså en del av det historiska Katalonien, som genom internationella krig och intriger kom att avskiljas från det "spanska" Katalonien och införlivas med Frankrike. I Languedoc talades ett annat språk som brukar benämnas "occitanska" och som är idag lika utdött som katalanskan i Roussillon. Eller ska vi säga vilande... Se på hebreiskan. Räkna aldrig ut ett språk...

Det finns mer att säga om occitanskan och katalanskan och lita på att här kommer det att sägas. Fast på svenska.

Det röda området på kartorna är Languedoc-Roussillon:

4 kommentarer:

 1. Spännande! Den här bloggen kommer jag att följa! I den lilla byn Taulis i Pyrénées-Orientales, utanför Amélie-les-Bains-Palalda, bor några av min mans släktingar!

  SvaraRadera
 2. Hej Mira! Jag har tillbringat en del tid i P.Orientales, fast mest i Perpignan. Det där är franska Katalonien, fast långtifrån alla är katalaner som bor där.

  Mycket vacker del av Frankrike, men du kanske redan varit där själv.

  SvaraRadera
 3. Mm... Jag har varit där några gånger.

  En liten näsvis fråga bara. Vi umgås med tanken på att flytta ner vi också. Men vad försörjer man sig på? Hur gör du?

  SvaraRadera
 4. För närvarande jobbar jag på distans mot Sverige samt har börjat ge lektioner i spanska. Det kommer att bli mer och mer av det senare förhoppningsvis, och mindre av det förra. Det finns ett stort behov av språkundervisning härnere, främst engelska och spanska. Svenska är tyvärr mindre eftertraktat. Men jag har sett även folk som inte har engelska som modersmål undervisa i det språket.

  Rent allmänt är arbetslösheten ganska hög i Languedoc-Roussillon. Men det beror på vad man har för yrke eller kompetens.

  De flesta som flyttar ner har redan en inkomst utifrån, som pension t ex. En annan populär variant att försörja sig är att starta bed and breakfast, fast det förutsätter i princip att man köper en någorlunda stor bostad. På landet är priserna låga. Ett hus på fem rum kan gå för drygt en miljon kronor på sina håll. Sedan gäller det att välja rätt ort så att turisterna hittar dit.

  SvaraRadera