fredag 13 december 2013

På plats i Bretagne


Long time no see, som det inte heter på franska...  En hel del har hänt sedan min sista post, i mitten på juli. Flytten genom hela Frankrike, packa ner och packa upp, installera sig, det tog sin tid. Men nu är det över och ett nytt liv är påbörjat.

Vi bor i Saint Servan, som är en del av Saint-Malo, i ett hus som inrymmer, förutom oss två, tvenne katter och en strid ström av gäster till vår B&B, fast bara under sommarhalvåret.

Saint Malo bestod förr av tre byar: St Malo själv, med staden inom tullarna, det historiska centret, Paramé och St Servan, var och en med sin borgmästare och sin stadsfullmäktige. Sedan 60-talet är de enade men de gamla benämningarna finns kvar.

St Servan är en trevlig liten stad med egen livlig huvudgata (Rue Ville Pepin-Rue Clémenceau), egen teater liksom bibliotek, post, egna stränder osv. Härifrån till gamla St Malo är det en halvtimme till fots eller 5-10 min i bil. Kollektivtransporten är sorgligt gles, även om det faktiskt finns en linje som passerar var 20:e minut (övriga linjer bara några gånger om dan).

Montpellier är 5-6 ggr större än St Malo men livskvaliteten här är inte pâ nâgot sätt lägre. Lugnare, prydligare, mer välordnat, lite mer nordiskt om man så vill. Visst saknar jag Montpelliers stoj och glam ibland, men man kan inte få allt.... Och härifrån är det lätt att ta sig till London (direktflyg till lågpris från vår lokala flygplats) och till Paris med snabbtåg. För att inte tala om Rennes, Bretagnes huvudstad, 50 min härifrån. Och så "les îles anglo-normandes", de anglonormandiska öarna, som de brittiska Kanalöarna (Jersey, Guernsey m.fl) heter på franska.

Mer om detta i kommande poster.  God Jul och Gott Nytt År!

8 kommentarer:

 1. Oj vad långt mellan dina inlägg. Det skulle vara intressant och få lite information från din nya omgivning och liv.
  Hälsar Fellini

  SvaraRadera
 2. Hej Fellini, Ja, det är långt tyvärr. Skall försöka skriva lite oftare. Tack för inlägget!

  SvaraRadera
 3. Beberapa tips cara menggugurkan kandungan agara tidak terjadi hamil . Lalu , Bagaimana cara mencegah kehamilan jika sperma terlanjur masuk dengan menggunakan obat penggugur janin cytotec , terbukti obat aborsi asli sangat ampuh . Jika anda telah haid obat telat datang bulan terbaik juga manjur , kami jual obat aborsi ini secara online

  SvaraRadera