söndag 7 oktober 2012

Aix-en-Provence


Provences huvudstad (eller är det Marseille som är det?), är Aix den charmigaste staden i Sydfrankrike, åtminstone så långt jag har sett. Arkitekturen är mestadels barock och Italien känns aldrig långt borta. Skulle Aix kunna vara en italiensk stad? Inte helt. Det franska är också närvarande. En bra mix av det bästa i Frankrike med det vackraste från Italien.

Inga särskilt märkvärdiga monument, det är helheten som är vacker.  Fasadernas varma färger, ljusockra eller gula, de höga platanerna, de otaliga fontänerna, de små intima torgen. Jag kan inte uttala mig om hur det är att bo här men staden tycks förkroppsliga begreppet livsglädje, "la joie de vivre."

Staden är inte stor, ett par hundra tusen ungefär, men den ligger någon halvtimme från metropolen och hamnstaden Marseille. Men medan Marseille är proletär så är Aix borgerlig så det förslår.

Här finns en av världens mest kända stråk: le Cours Mirabeau, Aixs svar till Barcelonas ramblas och Beziers Allées Paul Riquet, kantad av kaféterrasser och fina butiker.

Cours Mirabeau
Så här stillfullt kan man kyla ner vinflaskor, om man bor i Aix, fontänernas stad. 2 kommentarer:

  1. Aix, ja. Det är en mycket fin stad. Där tillbringade jag (ofrivilligt) två veckor när maken blev sjuk på semestern och blev tvungen att ligga på sjukhus. Som tur var var universitetssjukhuset alldeles nytt och maken talar flytande franska, så det kunde varit värre. Kan aldrig tänka på Aix utan att minnas detta. Men fin är stan...

    SvaraRadera
  2. Viktigt med god smak när man väljer i vilken stad man skall bli sjuk..... :-)

    SvaraRadera