söndag 1 juli 2012

Anduze

Languedoc är Languedoc och Provence är Provence. Men det finns ställen i Languedoc som påminner mycket om Provence så att, gränsen är inte så tydlig som man skulle kunna tro. Nimes till exempel anses att vissa höra till Provence snarare än till Languedoc, även om det administrativt hör till det senare.

Överhuvudtaget är det departementet (Gard) lite provensalskt av sig. Det ser man på utbudet av regionala souvenirer: här hittar man tyger med provensalskt mönster samt olika prylar som föreställer cikador, som ju är Provences nationalinsekt. Det ser man också på atmosfären i en del småstäder. Uzes är ett exempel, som jag redan berättat om.(Inlägget om Uzes)

Anduzekruka
Idag tänkte jag berätta om Anduze. Alla i regionen har hört talas om Anduze. Härifrån kommer en sorts jättekrukor som ses lite varstans i regionen: Anduzekrukor. Vidare så har ett mäktigt släkt hållit hus här under medeltiden ("le seigneur d'Anduze"). Men Anduze är, förutom allt det där, en mycket trivsam liten stad som, om det inte var så att den ligger vid foten av Cevennerna, skulle mycket väl pryda sin plats i Provence. I trakten av Les Alpilles, förslagsvis.

Jag har svårt att definiera vad som är specifikt provensalskt. Men det har att göra med färgen på fasaderna och fönsterluckorna, som är ljusare än i Languedoc, mer italienskt så att säga. Landskapet känns mer leende, och det förklarade någon för mig med att markanvändningen är mer varierad. I Languedoc är t ex vinodlingarna oftast mycket stora till arealen och vart man vänder blicken så ser man bara vinrankor. I Provence kan man hitta också småodlingar, insprängda i "la garrigue".
Garrigue är det typiska medelhavslandskapet med buskar och små träd; jorden, med mycket kalksten, är inte bördig (dessutom är det ont om vatten) varför garrigue har inte så stor ekonomisk betydelse, förutom som betesmark för getter och som produktionszon för "herbes de Provence", alltså timjan, rosmarin och andra örter som växer vilt och äts av getterna, vilket ger ostarna (t ex Le Pelardon) (Se ett annat inlägg)sin speciella smak.

Provence har också haft en annan historia än Languedoc. Languedoc blev införlivat med Frankrike runt år 1200. För Provence dröjde ytterligare trehundra år, under vilka de styrdes av olika feodalherrar som ytterst lydde germanska kejsaren, på så sätt att Rhonefloden utgjorde länge gränsen mellan Kungadömet (Frankrike alltså) och Kejsardömet (kejsaren i Wien). Det är talande hur städerna Beaucaire och Tarascon har varsin imponerande befästa borg, som står och tycks bevaka varandra på varsin sida av Rhone.

Jag måste också säga att, även om Provence kan tyckas mer charmerande, så är det också mer exploaterat av turismen och mindre autentisk (det märks att jag talar i egen sak, som Languedocbo...) Priserna är dessutom humanare i Languedoc. Och så ligger Provence bara någon timmes resa härifrån...det är vad en provensalsk patriot skulle antagligen säga: "det bästa med Languedoc är att det ligger så nära Provence..."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar