Eftersom slottet ligger precis vid landsvägen, en väg som löper mellan lagunen (Etang de Salses) och bergen (Les Corbières) så var fransmännen tvungna att klara sig förbi slottet, något som inte alls var lätt.
Salses var en befästning av ny typ, en revolution inom branschen. Världens första bunker, enligt guiden, en ycket entusiastisk person som formligen älskar slottet . Bunker: med det menade han att det var nedsänkt och inte låg högt uppe på en kulle som slotten brukade dittills. Vidare, att den hade rundade kanter för att kanonkulorna skulle göra mindre skada och att den hade murar som var cirka 20 meter tjocka (!!).
Den var som en labyrint, med otaliga rum som var disponerade i ett oregelbundet och helt ologiskt mönster, liksom korridorerna som förband dem. D v s att om fransmännen lyckades ta sig igenom murarna så skulle de gå vilse inne i slottet och vara ett tacksamt mål för de spanska kulorna. Även spanjorerna kunde naturligtvis gå vilse där; för att undvika detta fick de en grundlig utbildning som tog flera månader.
Alltihop var djävulskt uttänkt. Trappstegen t ex var mycket höga och dessutom av olika höjd för att göra det svårare att klättra uppför dem.
Den var helt enkelt ointaglig... ända till den dan då den intogs.
Nåja, det som till sist hände var att artilleriet gjorde framsteg så att hundra år senare så var inte Salses lika ointaglig längre. Och så att trupperna som bemannade den var inte riktigt förberedda när den stora dagen kom (hade nog missat grundutbildning och gått vilse själva möjligen). Men den hade faktiskt utsatts för belägringar tidigare och klarat dem så något fuskverk var det sannerligen inte.
Sedan (1659) flyttades gränsen. Salses hamnade på franskt territorium, långt från den nya gränsen (Pyreneerna) och vad gjorde den då för nytta? Ungefär som att ha ett slott i Jönköping för att försvara Sverige mot danskarna.
Ingen nytta alls, alltså tänkte man riva den. Men det är inte så lätt att riva 20-meter tjocka murar... Det var så svårt och skulle bli så kostsamt så fransmännen fann sig i att ha kvar eländet. Vilket var bra för nu är det ett omtyckt besöksmål.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar