onsdag 16 mars 2011

Allt ni alltid velat veta om regn


Jag har nöjet att få meddela att regnvädret fortsätter, om än med några smärre avbrott. Som bevis vill jag anföra denna bild, tagen igår klockan 10 från ett fönster som vetter mot Place Jean Jaurès.

Folk på dessa breddgrader är inte vana vid regn. Regn anses vara ett undantagsväder, ett främmande väder som inte hör hemma här, som kommer utifrån, från de brittiska öarna företrädesvis.

Man ogillar regn. Och är rädd för det. Folk går ogärna ut när det regnar, vilket gör sådana dagar till ett perfekt tillfälle att uträtta ärenden. Inga köer på posten, på banken, på apoteket, hos doktorn.

Regn och vind kallas på franska "inclémences", vilket betyder omildhet, hårdhet. Ont väder, skulle det kanske heta på svenska.

Jag hade alltid trott att folk i söder skulle välkomna lite regn som omväxling men icke: charmen med årstidernas växling är ett nordiskt begrepp som inte gäller här. Vädret skall vara fint och solen skall skina, därmed basta. Alla avsteg från regeln ses med oblida ögon. Man finner sig i dem men under protest.

Ett roligt uttryck: "passer entre les gouttes". Det säger man när man klarat sig undan svåra omständigheter och betyder ordagrannt: "att passera mellan regndropparna".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar