fredag 13 december 2013

På plats i Bretagne


Long time no see, som det inte heter på franska...  En hel del har hänt sedan min sista post, i mitten på juli. Flytten genom hela Frankrike, packa ner och packa upp, installera sig, det tog sin tid. Men nu är det över och ett nytt liv är påbörjat.

Vi bor i Saint Servan, som är en del av Saint-Malo, i ett hus som inrymmer, förutom oss två, tvenne katter och en strid ström av gäster till vår B&B, fast bara under sommarhalvåret.

Saint Malo bestod förr av tre byar: St Malo själv, med staden inom tullarna, det historiska centret, Paramé och St Servan, var och en med sin borgmästare och sin stadsfullmäktige. Sedan 60-talet är de enade men de gamla benämningarna finns kvar.

St Servan är en trevlig liten stad med egen livlig huvudgata (Rue Ville Pepin-Rue Clémenceau), egen teater liksom bibliotek, post, egna stränder osv. Härifrån till gamla St Malo är det en halvtimme till fots eller 5-10 min i bil. Kollektivtransporten är sorgligt gles, även om det faktiskt finns en linje som passerar var 20:e minut (övriga linjer bara några gånger om dan).

Montpellier är 5-6 ggr större än St Malo men livskvaliteten här är inte pâ nâgot sätt lägre. Lugnare, prydligare, mer välordnat, lite mer nordiskt om man så vill. Visst saknar jag Montpelliers stoj och glam ibland, men man kan inte få allt.... Och härifrån är det lätt att ta sig till London (direktflyg till lågpris från vår lokala flygplats) och till Paris med snabbtåg. För att inte tala om Rennes, Bretagnes huvudstad, 50 min härifrån. Och så "les îles anglo-normandes", de anglonormandiska öarna, som de brittiska Kanalöarna (Jersey, Guernsey m.fl) heter på franska.

Mer om detta i kommande poster.  God Jul och Gott Nytt År!

tisdag 16 juli 2013

Nya perspektiv

Sist jag bloggade var jag i Poitiers, efter att ha avverkat diverse charmbyar, Brive-la-Gaillarde, Limoges och Poitiers. Eftersom resans mål var Saint-Malo, uppe i det fjärran Bretagne, så kan man med rätta undra om målet någonsin nåddes eller om bloggaren tjusades så till den grad att den goda staden Poitiers nyupptäckta charm att han vips bestämde sig för att stanna där och börja ett nytt liv i regionen Poitou-Charentes, berömd för drottningen Alienor och för regionpresidentskan Ségolene Royal.

Så var det inte: resan fortsatte via Nantes och Rennes och nådde slutligen St Malo som planerat. Och där charmades bloggaren verkligen, inte bara av staden utan desto mer  av en av dess invånare, en svenska faktiskt men som bott i Bretagne i decennier och som numera driver bed and breakfast (se länken till höger).

Så till den grad charmad att han bestämde sig för att flytta dit och överge det fagra Languedoc...

Än så länge är jag kvar i Montpellier och packar som bäst för att flytta om ett par veckor.

Det finns mycket att skriva om Bretagne också och det skall jag försöka göra. Dock vet jag inte vad som är lämpligast; starta en ny blogg ("Bloggen om Bretagne"....) eller fortsätta på den befintliga fast med vidgat innehåll. Kanske döpa om den till "Bloggen om Frankrike" eller något mer originellt kanske, eftersom jag kommer säkerligen att rapportera inte bara om Bretagne och Languedoc utan också om andra landsdelar (och även bortom gränsen, om Jersey och Guernsey till exempel, som ligger bara dryga timmen från St Malo).

Nåja, det får visa sig. Lämna inte bloggen! Det kommer mera!




tisdag 21 maj 2013

Poitiers skärper sig

Notre Dame la Grande
Jag hade varit förut i Poitiers och tyckte att det var Frankrikes tristaste stad. Det förvånade mig, eftersom det är en stad man ofta hör talas om, som har universitet, framgångsrika idrottslag o s v. Men det hör till saken att det var en söndagmorgon och mindre städer brukar vara rätt döda en sådan dag.

(För övrigt kan jag uplysa om att både söndag och måndag är vilodagar i Frankrike, en del butiker stänger på söndag men är i så fall öppna på måndag, eller tvärtom, det innebär alltså att både söndag och måndag är halvfartsdagar när det gäller kommersen)

Inte nog med att det var söndag men centrum i Poitiers var delvis stängt p g a arbeten. Alltså gav jag staden en andra chans och beslöt att komma tillbaka någon annan gång innan jag dömde ut den definitivt.

Den andra gången var nu, i maj 2013. Och jag måste säga att Poitiers är inte sämre stad än att den kan  skärpa sig. Staden har ett normalt liv, visserligen är den mycket mindre än Montpellier men den har sina affärer, sina kaféer, sina kulturcentra. Ändå stämmer tycker jag att det finns något efterblivet (det finns nog ett trevligare ord) hos Poitiers. Ta bara ett faktum: när man tittar på stadsplanen så är det, som vanligt i franska städer, ett gytter av gator, större och små. Men där brukar det finnas åtminstone en rätlinjig artär, oftast grävd fram runt 1870, tiden då Baron Haussmann gjorde om Paris. Haussmann rev sönder stora delar av det medeltida Paris för att dra fram pampiga avenyer och boulevarder, och de flesta franska städer följde efter, låt vara i mindre omfattning. Så inte i Poitiers. Staden måste ha haft en ovanligt konservativt styre. Det kanske den fortfarande har.

Men Poitiers har flera väldigt fina medeltida byggnader. En romansk kyrka med en underbar fasad, samt en gotisk katedral och ett par andra kyrkliga byggnader värda att besökas. Alienor av Aquitaine höll hov här och Alienor var en mycket märklig person: först hertiginna av Aquitaine (som då omfattade hela sydvästra Frankrike, om Frankrike  existerade då, vilket det inte gjorde), sedan drottning av Frankrike (som visserligen existerade men som en mycket liten stat runt Paris) sedan drottning av England efter skilsmässa och nytt giftermål). En viljestark och kultiverad kvinna vars modersmål var inte franska utan occitanska. Hon trivdes i sällskap av poeter och trubadurer.


Fasaden av romanska Notre Dame 

Europas äldsta gata
Många franska städer har en gata som heter Grande Rue (Storgatan). Men det sägs att denna gata i gamla Poitiers var den första i Europa att bevärdigas med ett namn.


I detta hus har poitiersborna Sylvie M. och Jean S. för alltid förenat sina öden, står det på denna  port. Vackert eller hur? För, som det verkar, så är varken Sylvie eller Jean kända personer, de är bara kära i varandra. 

fredag 17 maj 2013

Limoges




Efter Brive la Gaillarde: Limoges. Staden mest känd för sitt porslin, i regionen mest känd för sina biffkor (limousiner). Än har jag inte listat ut varför överdimensionerade lyxbilar kallas limousiner.

Limoges är en prydlig mellanstor stad, mycket att titta på även om staden verkar aningen sömnig. Men det är kanske kontrasten med Montpellier, som är både större och mer dynamisk. Men inget fel på Limoges, som slår Montpellier med flera längder när det gäller gotisk och romansk arkitektur. Efter att ha sett katedralen och ytterligare en stor kyrka ("St Michel med lejonen") trodde jag mig ha avverkat det mesta. Stor var min förvåning när jag insåg att utanför gamla stadskärnan låg en annan medeltida stadskärna, några hundrameter därifrån. Inte nog med det: katedralen jag sett var ingen katedral. Den riktiga katedralen låg i det andra historiska kvarteret och var ännu pampigare.

Den dubbla stadskärnan har en förklaring: under medeltiden fanns det två Limoges med varsin ringmur. Den ena styrd av Biskopen, den andra av Greven (Le Vicomte). Det fanns fler städer med den konflikten. Men i Montpellier kunde de i alla fall komma överens så pass mycket att de hade en gemensam mur. 

Där finns även ett fint museum i behändigt format, i gamla biskopsgården. Museet visar en rik emaljsamling samt ett hundratal tavlor av olika epoker, bl a en Renoir från tiden före impressionismen. Renoir var född i Limoges, upptäcker jag. Men även utan samlingarna skulle museet vara värt ett besök, för själva byggnadens skull. Framför allt ra

Porslinet sedan: Le Musée Adrien Dubouchet är värt ett besök. Där, förutom att beundra tusentals vackra keramikföremål från hela världen och i synnerhet från Limoges, får man lära sig allt om porslintillverkningen. Så mycket har fastnat i minnet att kaolin är huvudingrediensen. Blir man riktigt betagen så kan man passa på att köpa porslin till överkomliga priser; på boulevard Louis Blanc finns ett antal butiker som säljer andra sortering.

Limoges stoltserar också med ett bibliotek med utskänkningstillstånd: puben "La Bibliothèque".

Biskopsmuséet

Biskopens parkettgolv

Limousiner

Biblioteket med en handfull böcker och hundratals ölsorter

Men Limoges mest slående byggnad är järnvägsstationen, Gare des Benedictins, den vackraste jag sett i Frankrike

Vitraux jugendstil inne på stationen



Och nästa anhalten efter Limoges blir: Poitiers!  Jo, jag har inte berättat var jag övernattar under dessa äventyrliga och hektiska dagar. Efter att ha tagit in flera offerter så har valet fallit på Formule 1. Det är den billigaste hotellkedjan i Frankrike (i Europa, även i Sverige faktiskt). Ni som gillar Ryanair kommer att älska Formule 1. För dryga 30 euros har man ett rum som är helt okej och som bara saknar toalett och dusch men som tur är finns dessa i korridoren. Vandrarhemsstandard m.a.o. Hotel F1 finns alltid i städers utkanter, vilket gör dem i princip omöjliga for den icke bilburne. Men de finns nästan alltid i stora köpcentra, med flera restauranger och varuhus omkring. En gång var Hotel F1 full och då fick jag ta in på Ibis Budget bredvid. Där kostade rummet 49 euro. I stort sett samma standard men med WC och dusch inne på rummet.

Så här lyckliga är vi som bor på Hotel F1
Hotel F1 är  alltså garanterat charmlösa (alla hotell är dessutom exakt likadana intill minsta detalj och byggda till stora delar i plast) men man sover bra och har både TV och Internet wi-fi som ingår. En nackdel är att de kan vara  svåra att hitta om man inte har GPS.

fredag 10 maj 2013

Massor med charm

Rocamadour
Här blir det bara bilder, av Rocamadour, Collonges-la-Rouge och Turenne, byar allihop betraktade officiellt som Charmiga och alla i närheten av Brive, i departementen Lot och Corrèze, några  i Limousin, andra i Quercy.  Jag får komplettera senare, nu går jag och lägger  mig. Gonatt!
Collonges

Collonges

Turenne





Ja, nu är det "senare" och så kommer jag med förklaringar till bilderna. Rocamadour, staden med det vackra namnet, har länge varit pilgrimsmål. Den har sin svarta madonna, liksom Montserrat i Katalonien och Częstochowa i Polen. Det märkligaste med Rocamadour är naturligtvis läget, byn har vuxit som en sorts svamp på berget. Personligen tycker jag att den gör sig bäst på avstånd. När man väl är inne (och det tar en viss tid att ta sig ner för alla trappor) så känns den rätt så komersialiserad med alla souvenirstånd och serveringar. Lite som Carcassonne eller Mont Saint Michel i mindre format. Och Rocamadour är faktiskt, efter de två sevärdheterna samt Eiffeltornet, den mest besökta turistmålet i landet, förtäljer statistiken.

Då är Collonges la Rouge betydligt trivsammare. Mycket kommers även där men byn är mindre och den röda färgen (som beror på hög järnhalt i jorden) ger den en varmare framtoning. Turenne, slutligen, har varit bas för en mäktig fransk ätt. Även Turenne ligger vackert till, på toppen av en kulle med utsikt över det leende gröna landskapet. Anledningen till läget är förstås inte att erbjuda invånarna en vacker utsikt utan att lättare kunna försvara staden.  I dagarna äger rum en omröstning om Frankrikes Charmigaste By och Turenne driver en kampanj för att försöka vinna årets tävling.




Brive la Gaillarde

Det får bli lite telegrafiskt, så är det när man är på resande fot, typ utrikeskorr. Brive, 50 tusen inv gissar jag. Viktig järnvägspunkt. Så långt låter det rätt tråkigt, ungefär som Nässjö. Men: Brive har också ett par vackra  medeltida kyrkor och många snygga byggnader. En typisk fransk stad utan några väldigt märkliga egenheter. Förutom stenen de använder för att bygga, vet inte vad den heter men här finns ett exempel, med svart skiffer bredvid. Skiffer finns mycket av här.

Brive är också en stor rugbystad. Rugby är en stor sport i sydvästra Frankrike. De stora lagen heter Perpignan, Toulouse, Carcassonne, Beziers, Montpellier. Och Brive.  Här en bild från ett skyltfönster:

Brive är inte en 3-stjärnig stad på Michelinguiden. Vet inte om den ens har en stjärna. Men, är ni här så kan ni passa på att besöka Charrier, på rue Majour 16. Det är en "traiteur", alltså en affär som säljer färdiglagad mat men också olagade delikatesser. Det fina med den är att man kan äta på plats, lite som Hötorgshallen i Sthlm. Man kan alltså först titta på rätterna och sedan beställa dem. Lokalen är trevlig och priserna inte alls höga.

Brive ligger förresten i departementet (länet) Corrèze, där Francois Hollande var bas innan han blev president, stackarn...

Kyrkan mitt i Brive, Saint-Martin, erbjuder en intressant lektion i arkitekturhistoria. De första medeltidakyrkor var byggda i romansk stil, med tjocka murar för att stödja de tunga halvcylindriska valven. För att inte försvaga murarna så var fönsteröppningarna små och kyrkorna alltså ganska mörka inuti.  Runt år 1100 kom den gotiska revolutionen: man började använda ribbvalv (tror det heter så), vars vikt fördelas så att murarna inte ensamma får bära den. Dessutom hade man strävpelare utanför som ytterligare stöd. Allt detta medgav bräckligare murar med stora fönster, genom vilka ljuset kom in i kyrkorummet, fönster ofta dekorerade av vitraux.

I Sydfrankrike är nästan alla medeltida kyrkor romanska. Den gotiska stilen kom från norr, från trakten runt Paris och uppfattades länge som främmande och rentav fientlig.  Det intressanta med Saint-Martin i Brive är att tvärskeppet (transept) är romansk medan själva skeppet (la nef) byggdes om i gotisk stil. Ett utmärkt tillfälle att iaktta skillnaderna mellan de två stora byggnadsstilarna.

Är man fanatiskt intresserad av ämnet så kan jag tipsa om en annan kyrka i staden Bellac, några km norr om Limoges, där man byggde till ett gotiskt skepp vid sidan av det ursprungliga romanska. Folk var inte så besatta av stilrenhet på den tiden. Allt dög...

Saint-Cirq Lapopie



Rallyt Montpellier-Saint-Malo har börjat! Vägen gick via Millau et Rodez för att äntligen nå det stora målet: St.Cirq Lapopie.  Men först något om vägen dit: Millau et Rodez ligger i departementet Aveyron och är en del, inte av Languedoc-Roussillon utan av regionen Midi-Pyrenées med huvudstad Toulouse. Millau ligger i Larzac, en högplatå icke alls bördig där bara får och getter kan beta. Men beta gör de och mjölk ger dem, med vilken man framställer härliga ostar. Den mest kända är Roquefort. Rodez är mest känd för sin ståtliga katedral (ståtlig är ett adjektiv man får använda ofta när man reser Frankrike runt, får försöka hitta synonymer).

På vägen dit plockade jag upp en liftare, Christian, 73. Det är sällan man får se folk lifta och särskilt i den åldersklassen. Han såg ut att vara en trevlig person, skäggig och med glasögon. Han visade sig vara en mycket intressant person, f.d. arkeolog som kunde allt om grekiska statyetter men framför allt om fornhistoriska tider. Det har gått utför med mänskligheten, enligt honom, efter år tiotusen före K. Nu lägger jag ord i hans mun, förstås. Men detta är inte allt: Christian visar sig vara kusin till Boby Lapointe, sångaren jag skrev om tidigare i bloggen, för cirka tre år sedan.

Christian steg av i Rodez och började lifta för att ta sig till Albi. Själv styrde jag hjularna västerut, mot St Cirq. St Cirq Lapopie, byn med det underliga namnet, anses vara Den Charmigaste Byn i Frankrike. Alla bilder i denna post föreställer den byn. Vet ej exakt vem som bestämde det, någon sorts omröstning tror jag. Och den är, som sig bör, idyllisk. Den ligger uppe på en höjd och man skall ha bra kondition för att besöka den. Jag lägger märke till att färgerna är annorlunda än i Languedoc. Stenarna gulare och taken fyrdelade. Det känns vagt tyskt fast vi är fortfarande långt nere i Södern.

St Cirq ligger i departementet Lot, uppkallad efter floden med det namnet som dessutom flyter förbi byn. Regionen heter Quercy. Mycket grönt och med imponerande röda bergväggar som floden täljde, en sorts canyon.

Dagens etapp avslutades i Brive la Gaillarde, en inte så liten stad som jag ännu inte haft privilegiet att se, eftersom jag tog in på en motell i utkanten och var så trött att jag inte orkade komma ut igen. Men nu, när klockan är 10, skall jag ut och utforska den. Jag tänkte stanna här i Brive, departementet Corrèze, regionen Limousin, ytterligare en natt för att hinna besöka fler Charmiga Byar: Rocamadour, Collonges-la-Rouge och Turenne. I morgon fortsätter färden mot Limoges.



söndag 21 april 2013

Vankelmodig vår

En månad har gått sedan senaste bloggposten och våren fortsätter sin obevekliga fast något vankelmodiga inmarsch. Varannan dags väder här liksom i Sverige. Häromdagen badade jag i Medelhavet, idag knyter jag halsduken  innan jag går ut;  kallt som fasiken blåser det!

Men jag noterar ändå med tillfredsställelse att jag kunde bada i havet redan den 18 april! En personlig rekord. Nästa dag bläddrade jag otåligt lokaltidningen Midi Libre men min bedrift hade förbigåtts i tystnad trots att jag var klart och tydligt den enda som badade i hela Palavas-stranden. Förutom en kvinna som sprang in och kom ut lika snabbt under blodisande skrik: det var för kallt för en sydfransyska.

Sanningen är att vattnet VAR kallt, men man vande sig efter fem minuter. Inte mycket värre än Långholmsbadet i Stockholm i juli faktiskt.

Men idag tvekar våren igen: skall jag slå ner pålarna eller skall jag vänta lite till?

fredag 22 mars 2013

Det våras för Languedoc


Den 21 mars, på vårdagsjämningen, börjar officiellt våren  i Frankrike. Och i år har våren varit ovanligt punktlig: temperaturer på 18-19 grader på många håll, 17 här i Montpellier. En riktigt lyckad vårpremiär.

Romerska statyer, medeltida kyrkor, härliga ostar och viner i all ära men huvudanledningen för en nordbo att flytta hit är trots allt klimatet. En av de stora anledningarna i alla fall. En vår som kommer redan i mars, en vinter som mitt i januari tillåter en att sitta på en uteservering och till och med ta av sig rocken när solen ligger på som mest, sånt uppskattar man om man tillbringat större delen av sitt liv i Norden.

Man går miste om årstidernas växlingarna, visst, visst, men det är skönt att varje år kunna se vinter an och veta att det inte innebär istäckta gator, tjocka snötäcken, sena gryningar och alldeles för tidiga solnedgångar. Att gatorna och torgen ser ”normala” ut året om. Klimatet i Norden är revolutionärt, det är stora dramatiska omvälvningar, den som sett Stockholm i januari känner inte igen staden i juli. Så icke här: man får lägga till ett par lager kläder och ta på sig en mössa, det är allt.

Men: att vintrarna i Sydfrankrike skulle vara som svenska vårar stämmer inte. Nätterna är kalla. Sällan minusgrader, men termometern visar för det mesta 2-3 grader på nätterna. Yllemössa är m a o närmast obligatorisk på kvällarna. Det lustiga i Montpellier är hur snabbt kylan sätter in så fort solen gått ner. Man luras att ta av sig jackan men så fort solen försvinner, inom loppet av fem minuter, så börjar man frysa.

Nej, vill man ha vintrar som ser ut som vårar så är det bara Teneriffa som gäller. Men där finns å andra sidan inga medeltida byar eller konstmuseer…

P.S: bara för att jag skröt så tog våren slut plötsligt: nu skall det regna i två dagar, säger vädertjänsten La Meteo...

.

söndag 3 mars 2013

Gypsy jazz

En musikform som är rikt representerad i Languedoc är "le jazz manouche", alltså zigenarjazzen. "Manouche" är en rätt så sympatiskt term för "zigenare". Den mest kända "manouche" jazzmusikern var gitarristen Django Reinhardt, född i östfrankrike och som spelade otaliga låtar med Stephane Grappelli i fiol. Django spelade dessutom med bara ett par fingrar, de andra blev förstörda i en olycka. Har ni aldrig hört honom så hittar ni honom förstås på youtube.

 Det finns zigenare i hela Frankrike, ibland kallade "gens du voyage"
(resandefolket). I varje fransk stad finns, eller borde finnas, en tomt där de kan parkera sina husvagnar. Verkligheten är inte alls så romantisk som legenden, men så är fallet med zigenarna i de flesta länderna. "manouche" kallas de zigenare som levt i Frankrike i århundraden. "Romer" är en annan grupp, som kom till Frankrike under de senaste åren från Balkan i första hand.

 Hur som helst så är "jazz manouche" ett ovärderligt bidrag till fransk kultur. Det är lätt att höra den musiken i t ex Montpellier, där var och varannan kille som spelar gitarr soliga dagar på Peyrou-parken låter som en återfödd Django. Och det finns musikbarer där jazz manouche är ett stående inslag. En stad där det finns gamla zigenartraditioner är Les Saintes Maries de la Mer, i hjärtat av La Camargue. Där äger en festival rum varje år i julimånad, dit zigenare eller romer från hela Europa kommer.

 "Gypsy kings", som inte spelar jazz manouche, är även dem från regionen, från Perpignan närmare bestämt.

torsdag 17 januari 2013

Gränser



I dagarna är det  tjugo år sedan tullkontrollerna mellan Frankrike och Spanien försvann, som en följd av Schengenöverenskommelsen. Åker man bil så är man i princip aldrig hejdad. Däremot kan gränspoliser kliva på både tåg och buss för att kolla passen, men det är inte så vanligt. Det nya snabbtåget sänker inte ens hastigheten för att passera gränsen, det tåg som, sedan några dagar tillbaka, gör Perpignan-Barcelona på dryga timmen.

Men man kan fortfarande åka på det gamla sättet, med Talgotåget via Cerbère-Portbou, även om det numera bara finns morgontåget kvar. För ett par år sedan åkte jag (av en slump) med en kvälls-Talgo som visade sig vara den sista. Ombord fanns spansk TV som skulle föreviga händelsen, nedläggningen av den ena Talgoförbindelsen samtidigt som det första snabbtåget (TGV) hade premiär.  En vitsig medpassagerare kallade det ”Sista Talgon i Barcelona”…

En gång (men det var innan Schengen) roade jag mig med att gå längs gränsen i Pyrenéerna med en fot i varje land. Gränsen har aldrig varit vattentätt och det är tack vare det som många spanjorer lyckades fly under Francoåren.

En kuriositet är enklaven Llivia. Llivia är en liten stad som tillhör Spanien (Katalonien) men som ligger mitt i franskt territorium. Franska vägar undviker Llivia: enda sättet att ta sig därifrån är genom en spansk riksväg några kilometer lång som förenar staden med närmaste spansk stad på ”rätt” sida om gränsen.
Llivia


Traditionellt så har Lliviaborna dragit fördel av läget: TV-apparater köpte de i Frankrike, vin och tobak skaffade de till spanska priser. Nåja, detta gäller inte bara Llivia utan alla gränsbor. Särskilt livlig är gränshandeln i staden Le Perthus (El Pertús), på bilsträckan Perpignan-Figueres.

Även om gränsen suddats ut och pesetan är ett minne blott så är det fortfarande prisskillnader mellan länderna. Fransmän som åker till Spanien missar aldrig att tanka bilen full i La Jonquera, sista bensinmack innan Frankrike, och tjänar därigenom någon hundralapp. Som de kan investera i en flaska sherry eller några hekto serranoskinka på livsmedelsaffären bredvid. Tobak och sprit är annars en anledning för folk i Perpignan, ja ända ut till Montpellier, att göra en utflykt till gränsen.

Hur som helst: hur kommer det sig att Llivia är spansk fast den enligt geografin borde vara fransk? Det handlar om Pyrennéfördraget (1659). Det var då man bestämde gränsen, på Ludvig den Fjortondes tid. Enligt fördraget så skulle alla spanska byar i provinsen Cerdagne tillfalla Frankrike. Men se, Llivia var inte en by utan en stad. Alltså behöll Spanien den.

fredag 4 januari 2013

Avignon överlevde världens slut!



Liksom Montpellier, Stockholm och Ouagadougou. Och eftersom den vackra staden vid Rhone finns kvar trots mayafolkets dystra profetior, passar jag på att rapportera därifrån, inte utan att  önska ett Gott Nytt År till alla som råkar läsa denna blogg.

Avignon är mest känd i spansktalande länder genom barnvisan "Sur le pont d'Avignon" ("Sobre el puente de Aviñón"). Jag vet inte om den visan är känd i Sverige.  Den handlar i alla fall om att många människor dansar ringdans på bron. 

Med tanke på att större delen av bron är borta och att den alltså inte längre leder till andra sidan floden så skulle  dansgolvets kunna vara en vettig funktion för den. Ändå har jag inte sett några där försöka sig på vare sig waltz eller mazurka, förutom i denna gravyr från artonhundratalet.
Av Walter Crane (1845-1915)