söndag 3 mars 2013

Gypsy jazz

En musikform som är rikt representerad i Languedoc är "le jazz manouche", alltså zigenarjazzen. "Manouche" är en rätt så sympatiskt term för "zigenare". Den mest kända "manouche" jazzmusikern var gitarristen Django Reinhardt, född i östfrankrike och som spelade otaliga låtar med Stephane Grappelli i fiol. Django spelade dessutom med bara ett par fingrar, de andra blev förstörda i en olycka. Har ni aldrig hört honom så hittar ni honom förstås på youtube.

 Det finns zigenare i hela Frankrike, ibland kallade "gens du voyage"
(resandefolket). I varje fransk stad finns, eller borde finnas, en tomt där de kan parkera sina husvagnar. Verkligheten är inte alls så romantisk som legenden, men så är fallet med zigenarna i de flesta länderna. "manouche" kallas de zigenare som levt i Frankrike i århundraden. "Romer" är en annan grupp, som kom till Frankrike under de senaste åren från Balkan i första hand.

 Hur som helst så är "jazz manouche" ett ovärderligt bidrag till fransk kultur. Det är lätt att höra den musiken i t ex Montpellier, där var och varannan kille som spelar gitarr soliga dagar på Peyrou-parken låter som en återfödd Django. Och det finns musikbarer där jazz manouche är ett stående inslag. En stad där det finns gamla zigenartraditioner är Les Saintes Maries de la Mer, i hjärtat av La Camargue. Där äger en festival rum varje år i julimånad, dit zigenare eller romer från hela Europa kommer.

 "Gypsy kings", som inte spelar jazz manouche, är även dem från regionen, från Perpignan närmare bestämt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar