torsdag 30 augusti 2012

Sensommar

Trakten av Pic St.Loup

Sommaren lider mot sitt slut härnere vid Medelhavet, vilket inte hindrar att man ännu måste sova med fläkten på. Jag tillbringade en månad i Bretagne och, vilken skillnad! Sommaren däruppe är precis som svensk sommar, temperaturer mellan 12 och 22 för det mesta, med toppar på 30 men bara då och då.

När jag tog tåget dit så hade vi 34 i Montpellier och jag tyckte inte det var någon idé att kånka på några varma kläder, nöjde mig med en mycket tunn sommarjacka. Misstag. Jag var tvungen att köpa en fleeceväst i Saint-Malo, på sommarrean som tur var.  (OBS, SE NEDAN!)

Sensommar är "vendange" tid. Vinskörden. I år har sommaren varit mycket torr, vilket ger dåliga skördar, kanske de sämsta på många år. Men någonting blir det nog i alla fall.

I morgon tänkte jag åka till trakten av Pic Saint Loup, bara ett par mil från Montpellier. Där görs ett av de bästa vinerna i regionen. Och där anordnas en visning av en vingård, med förklaringar om hur hela processen går till och, naturligtvis, avsmakning av slutprodukten.

Som korrespondent av Bloggen om Languedoc kommer jag att rapportera från detta evenemang i ett kommande inlägg (om jag lyckas köra hem efter vinprovningen...)

Det har kommit klagomål från bretonskt håll om den bild som detta inlägg ger av Bretagnes klimat. Klimatet är inte alls så dåligt, hävdas, och dessutom så finns det så mycket annat vackert i Bretagne så varför fästa sig vid en eller annan regnskur?

Bloggen kan inte annat än instämma, särskilt som bloggen har blivit lovad gratisinkvartering på en känd B&B i regionen. Denna blogg är vederhäftig men för den skull inte omutlig. Tvärtom, tvärtom.


Hur som helst: ingen skugga må falla över Bretagne, en av Frankrikes vackraste regioner, med sol eller med regn.Varför skulle annars Bodil Malmsten bosatt sig här?  Vem vet, kanske byter bloggen så småningon namn till "Bloggen om Languedoc och Bretagne"...

2 kommentarer:

  1. Vi åker till Bretagne om ett par veckor. Tack för påminnelsen om fleecevästen! och ta det piano efter vinprovningen för all del!

    SvaraRadera
  2. Vädret i Bretagne är mycket ombytligt, ta med badkläder och yllemössa... Om ni skall till St Malo vet jag en superbra B&B (se länk på högerspalten).

    SvaraRadera