Denna bloggs “Mission”
är ju att sprida kunskap om gamla dammiga byar och ruttna ostar.
Hittills har jag av obegripliga skäl låtit bli att berätta om den
som är Frankrikes kanske mesta ruttna ost (eller mest ruttna??). Ja, jag vet att Normandie
har sin Camembert som, rätt behandlad, utvecklar en arom som inte
är att leka med, men härnere i Languedoc finns en annan, minst lika
känd som Camembert, nämligen Roquefort.
På svenska kallas det
blåmögelost och det finns många sådana ostar runtom I världen, i
Danmark inte minst. Cabrales, i Spanien, är också blå eller grön.
Men den allra mest kända är ändå roquefort. Den framställs I en
stad som, föga originellt, heter Roquefort-sur-Soulzon. Icke att
förväxla med Rochefort, på Atlantkusten I
Rochefort tillverkas ingen ost men stan är känd för att Jacques
Demy filmade där “Les demoiselles de Rochefort”, en rolig och
vacker musical med Catherine Deneuve och hennes för tidigt försvunna
syster Francoise Dorleac.
Men tillbaka till
Roquefort. Den lilla staden ligger I trakten av Cevennerna, en och en
halv timme från Montpellier. Det vimlar av ostfabriker, den mest
kända är Societé, näst bäst är Papillon och sedan finns flera
mindre fabriker. De flesta erbuder guidad besök i sina källare, som
inkluderar gratis avsmakning.
Roquefort hävdar att
endast där kan riktiga roquefortostar tillverkas (“blott Roquefort
roquefortostar har...”) , eftersom där finns några märkliga
sprickor I berggrunden (“fleurines”) som gör att ostarna kan
andas medans de ruttnar (förlåt, mognar) i de djupa välvda källarna.
Mjölken kommer från
får som betar på en höjd av 700-1100 meter. Men ingen roquefortost
utan bacill. Och inte vilken bacill
som helst duger, nej, det skall vara Pénicillium
Roqueforti. För att “producera” bacillen så börjar man med att
baka rågbröd. Brödet skall, till skillnad från bröd avsett att
ätas, vara hårt, nästan bränt utanpå men samitidigt rått inuti.
I denna helt misslyckade bageriprodukt trivs nämligen roquefortbacillen.
Det
finns inte mycket annat att se I Roquefort-sur-Soulzon, men staden
ligger på Larzacplatån där det finns en hel del intressanta byar,
.tempelriddarnas bl a.
Hej
SvaraRaderaJag vill bara berätta att jag utökat min blog Livskvalitet som pensionär i Europa - http://france-midi.blogspot.fr/ med ytterligare en informativ blog om Languedoc, Best Eating Out In Languedoc - http://best-eating-out-in-languedoc.blogspot.fr/
Besök, läs, kommentera och sprid till alla ni känner
Bästa hälsningar
Jan Granath